Szeretitek a sprágát? Remélem, hogy igen, mert májusra terveztem néhány sprágás receptet, amik közül a rizottó az első.
Bevallom, régebben a spárgát majdnem csak baconbe tekert változatban tudtam elképzelni, és nem is sokat variáltam vele. Viszont mióta nem eszem húst, sokkal kreatívabb vagyok a konyhában, így sokkal változatosabban is használom az alapanyagokat.
De nem akarom előre lelőni a poént, hogy mik jönnek, egyelőre maradjunk a rizottónál. 🙂
Spárgás rizottó
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 160 g rizottó rizs (Arborio fajtát használtam)
- 1 közepes fej hagyma
- 400 g spárga
- 200 g zöldborsó (lehet fagyasztott is)
- 600 ml forró víz
- 2 ek növényi olaj
- 50 g növényi eredetű vaj
- 1 tk só
- 1/4 tk bors
Elkészítés:
- A hagymát felvagdossuk jó apróra, és a 2 ek olajon megdinszteljük.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pirítjuk. Azért, hogy ne hűljön vissza a rizs, 600 ml vizet felforralunk vízforralóban, és először 200 ml-t a rizsre öntünk, majd sózzuk és borsozzuk.
- A rizottót közepes hőmérsékleten főzzük, hogy szép óvatosan rotyogjon, amikor látjuk, hogy kezdi felvenni a vizet, önthetünk még rá. (Ha időközben kihűlne, ami a forralóban van, forraljuk újra.)
- Eközben a spárgát megmossuk, és kisebb darabokra vagdossuk, amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadjuk a spárgát és a borsót, és kb. 5-10 percig főzzük még. Majd belekeverjük a vajat.
- Ha szeretnénk kicsit feldobni a rizottót, tegyünk félre néhány spárgafejet, és olajon sóval borssal pirítsuk meg, majd tálaláskor ezzel díszítsük.