Nálunk a karácsonyi reggeli a legfontosabb, kettesben töltött étkezés, mert azután elindulunk a családi látogatásokra. Ezért van az, hogy igyekszünk minél jobban megadni a módját, már a reggeli asztal is díszített, általában fenyőágakkal és termésekkel, és a napszak ellenére gyertyákkal is.
A reggeli is több fogásból áll, általában két sósból és egy édesből, amihez persze forró csoki is készül. Már ezzel is rá tudunk hangolódni az ünnepre.
A mostani bejegyzésben pedig hoztam nektek egy édes reggeli ötletet, mégpedig egy vaníliás kókusztejben sült kalács receptet. Nagyon sok évvel ezelőtt készítettem ilyet, amikor még nem tudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, aztán kimaradt, mert nem találtam igazán jó mentes kalácsot.
De most a Tibidabo Gluténmentes Pékség fonott kalácsát használtam a recepthez, ami túlzás nélkül, tényleg olyan, mint az igazi. Nemcsak ebben a receptben mennyei, hanem magában is vagy pirított kalácsként is. Természetesen glutén-, tej-, rizs-, kukorica- és szójamentes is.
A megsült kalácsban (az ízén kívül persze), az állaga a kedvencem, a felső része igazán ropogós, ami a tejben sült, az pedig pudingszerűen puha, és krémes.
Az édes kókusztej kiegészítéseként pedig mindig szórok rá egy marék bogyós gyümölcsöt, ami lehet áfonya, szeder vagy málna, és ilyenkor télen általában fagyasztott gyümölcsöt használok.
Vaníliás kókusztejben sült kalács
Nyomtatás PinHozzávalók
- 1 db Tibidabo gluténmentes fonott kalács
- 250 ml kókusztej
- 1 tk őrölt vanília
- 1,5 ek porcukor vagy 2 ek por eritrit
- 1 tk növényi vaj
- 1 marék bogyós gyümölcs lehet fagyasztott is
Elkészítés
- A kalácsot 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk.
- A kókusztejben elkeverjük a cukrot vagy édesítőszert és a vaníliát.
- A kalácsokat egy tűzálló tálba tesszük, és meglocsoljuk őket a vaníliás tejjel.
- A teáskanálnyi növényi vajat eloszlatjuk a tetején, végül pedig megszórjuk a gyümölccsel.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra grill módban, majd a kalácsokat 10 percig grillezzük, hogy a kalácsok teteje szépen megpiruljon.
- Miután kivettük a sütőből, hagyjuk, hogy néhány percig hűljön. A tetejét megszórhatjuk cukorral vagy édesítővel.
- Még langyosan tálaljuk, a kalácsszeleteket tányérokra tesszük, meglocsoljuk őket a sülés közben tál alján maradt tejjel, és lekvárt kínálhatunk hozzá.