• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Karácsonyi gyümölcskenyér

2019-11-22 Maresz

Úgy gondoltam, idén is korán elkezdem a karácsonyi receptek megosztását. Ez első a sorban ez a gyümölcskenyér, ami tele van mindenféle aszalt finomsággal.

A datolyától puha, ragacsos lesz az állaga, és nem hagyja kiszáradni a sütit, így 1-2 nappal előre is elkészíthető. A gyömbértől kissé fűszeres, csípős lesz az íze, és szerintem a vörösáfonya fanyarsága is jól illik hozzá.

Nemcsak desszertnek, de reggelinek is nagyon finom, kínálhatjátok forró csokival, vagy ha kevésbé vagytok édesszájúak, akkor savanykás lekvárral.

Nyomtatás Pin
Előkészítési idő: 30 minutes
Elkészítési idő: 45 minutes
Mennyiség: 8 főre

Hozzávalók

  • 130 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 100 g mandulaliszt durva őrlésű
  • 130 g porcukor
  • 120 ml növényi olaj pl.: olívaolaj
  • 5 g szódabikarbóna
  • 3 g sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 tk őrölt vanília
  • 1 közepes narancs héja
  • 50 g aszalt vörösáfonya
  • 25 g aszalt gyömbér
  • 80 g király datolya

Elkészítés

  • A zablisztet, a mandulalisztet, a sütőport és a szódabikarbónát kimérjük, és alaposan összekeverjük.
  • A datolyát kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk.
  • A tojásokat, az olajat, a cukrot, a vaníliát és a lereszelt narancshéjat egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel habosra keverjük. (Amíg a massza kivilágosodik és a térfogata megnő.)
  • Ezután 2 részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  • Végül pedig belekeverjük az aszalt gyümölcsöket is.
  • Egy 27×12 cm-es, vagy ennek megfelelő, formát kiolajozunk, és ha szükséges kilisztezünk. Majd beleöntjük a tésztát.
  • 175 fokra előmelegített sütőben, alul – felül sütési módban, kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  • Miután megsült, néhány percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítjuk, ha teljesen kihűlt megszórhatjuk porcukorral.

Kategóriák: Desszert, Reggeli Címkék: datolya, gluténmentes, tejmentes, vegetáriánus

Previous Post: « “Aranytejben” főtt zabkása
Next Post: Vaníliás kókusztejben sült kalács »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2025 · MennyeiMentes