Úgy gondoltam, idén is korán elkezdem a karácsonyi receptek megosztását. Ez első a sorban ez a gyümölcskenyér, ami tele van mindenféle aszalt finomsággal.
A datolyától puha, ragacsos lesz az állaga, és nem hagyja kiszáradni a sütit, így 1-2 nappal előre is elkészíthető. A gyömbértől kissé fűszeres, csípős lesz az íze, és szerintem a vörösáfonya fanyarsága is jól illik hozzá.
Nemcsak desszertnek, de reggelinek is nagyon finom, kínálhatjátok forró csokival, vagy ha kevésbé vagytok édesszájúak, akkor savanykás lekvárral.
Hozzávalók
- 130 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 100 g mandulaliszt durva őrlésű
- 130 g porcukor
- 120 ml növényi olaj pl.: olívaolaj
- 5 g szódabikarbóna
- 3 g sütőpor
- 3 tojás
- 1 tk őrölt vanília
- 1 közepes narancs héja
- 50 g aszalt vörösáfonya
- 25 g aszalt gyömbér
- 80 g király datolya
Elkészítés
- A zablisztet, a mandulalisztet, a sütőport és a szódabikarbónát kimérjük, és alaposan összekeverjük.
- A datolyát kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk.
- A tojásokat, az olajat, a cukrot, a vaníliát és a lereszelt narancshéjat egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel habosra keverjük. (Amíg a massza kivilágosodik és a térfogata megnő.)
- Ezután 2 részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket.
- Végül pedig belekeverjük az aszalt gyümölcsöket is.
- Egy 27×12 cm-es, vagy ennek megfelelő, formát kiolajozunk, és ha szükséges kilisztezünk. Majd beleöntjük a tésztát.
- 175 fokra előmelegített sütőben, alul – felül sütési módban, kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
- Miután megsült, néhány percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítjuk, ha teljesen kihűlt megszórhatjuk porcukorral.