• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Gluténmentes pizza

2018-12-29 Maresz

Remélem, hogy mindannyiótoknak jól telt a karácsony, de az ünnepi időszaknak még nincs vége, hiszen közeleg az újév. Erre az alkalomra pedig hoztam egy gluténmentes pizza receptet, ha éppen vacsorás bulit tartanátok.

Illetve a tésztából csinálhattok pizzát és fűszerolajos lepényt is, ami szintén jól fogy iszogatás közben. 🙂 Hoztam mindkettőhöz 1-1 változatot, nekem ezek a legújabb kedvenceim, de persze készíthetitek bármilyen feltéttel, amit szerettek.

Print

Gluténmentes pizza

Előkészítési idő: 15 perc + 45 perc kelesztés

Elkészítési idő: 20 perc

Mennyiség: 8 db 14 - 15 cm-es pizza

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 180 g rizsliszt
  • 100 g tápióka keményítő
  • 12 g útifűmaghéj
  • 300 ml langyos mandula ital
  • 7 g szárított élesztő
  • 3 tk olíva olaj
  • 1 tk só

A paradicsomos feltéthez:

  • 250 ml paradicsomszósz
  • 10 levél friss bazsalikom vagy 1 tk szárított bazsalikom
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/4 tk só
  • Bors, ízlés szerint
  • 6 fej barna gomba
  • Egy marék rukkola

A zöldfűszeres olajhoz:

  • 30 ml olíva olaj
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 2 - 3 gerezd fokhagyma
  • 1/4 tk só
  • Bors, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A rizslisztet, a tápióka keményítőt és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.
  2. Ezután hozzákeverjük a szárított élesztőt és a sót.
  3. A langyos mandula ital felét hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és elkezdjük beledolgozni. Amikor a liszt elkezdi felvenni a folyadékot, hozzágyúrjuk a másik felét is. (Kell egy kis idő, amíg teljesen felveszi a folyadékot.) Majd hozzáadjuk az olajat is, amit szintén belegyúrunk a tésztába.
  4. Miután sima, ruganyos tésztát gyúrunk, kb. 45 percig letakarva pihentetjük. A tészta nem nagyon jön fel, csak kis buborékok képződnek a belsejében.
  5. Amíg a tészta pihen, előkészítjük a feltéteket. A paradicsomszószt és a fűszereket jól összekeverjük, ha friss bazsalikomot használunk, akkor tépkedjük kis darabokra, úgy adjuk a szószhoz.
  6. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, a rukkolát szintén megmossuk (ez csak a végén kerül a pizzára).
  7. A zöldfűszeres öntethez a petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, és lenyomjuk a fokhagymanyomón. A fűszereket, a sót és a borsot az olajhoz keverjük.
  8. Miután letelt a 45 perc, a tésztát 8 egyforma részre osztjuk, és kb. 14 - 15 cm átmérőjű kört nyújtunk belőlük.
  9. A felét megkenjük a fűszeres olajjal, a másik felét pedig a paradicsomszósszal, és rátesszük a gombát.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17 percig sütjük. Miután megsültek a pizzák, a paradicsomos tetejét megszórjuk a rukkolával, a zöldfűszereshez pedig adunk egy kis extra petrezselymet és durvább szemű sót.

 

Kategóriák: Ebéd, Vacsora Címkék: gluténmentes, pizza, tejmentes, vegán, vegetáriánus

Previous Post: « Gyömbéres – narancsos kuglóf
Next Post: Fehérboros vöröslencse főzelék »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2021 · MennyeiMentes