Remélem, hogy mindannyiótoknak jól telt a karácsony, de az ünnepi időszaknak még nincs vége, hiszen közeleg az újév. Erre az alkalomra pedig hoztam egy gluténmentes pizza receptet, ha éppen vacsorás bulit tartanátok.
Illetve a tésztából csinálhattok pizzát és fűszerolajos lepényt is, ami szintén jól fogy iszogatás közben. 🙂 Hoztam mindkettőhöz 1-1 változatot, nekem ezek a legújabb kedvenceim, de persze készíthetitek bármilyen feltéttel, amit szerettek.
Gluténmentes pizza
Előkészítési idő: 15 perc + 45 perc kelesztés
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 8 db 14 - 15 cm-es pizza
Hozzávalók:
A tésztához:
- 180 g rizsliszt
- 100 g tápióka keményítő
- 12 g útifűmaghéj
- 300 ml langyos mandula ital
- 7 g szárított élesztő
- 3 tk olíva olaj
- 1 tk só
A paradicsomos feltéthez:
- 250 ml paradicsomszósz
- 10 levél friss bazsalikom vagy 1 tk szárított bazsalikom
- 1/2 tk fokhagymapor
- 1/4 tk só
- Bors, ízlés szerint
- 6 fej barna gomba
- Egy marék rukkola
A zöldfűszeres olajhoz:
- 30 ml olíva olaj
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 1/4 tk só
- Bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A rizslisztet, a tápióka keményítőt és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.
- Ezután hozzákeverjük a szárított élesztőt és a sót.
- A langyos mandula ital felét hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és elkezdjük beledolgozni. Amikor a liszt elkezdi felvenni a folyadékot, hozzágyúrjuk a másik felét is. (Kell egy kis idő, amíg teljesen felveszi a folyadékot.) Majd hozzáadjuk az olajat is, amit szintén belegyúrunk a tésztába.
- Miután sima, ruganyos tésztát gyúrunk, kb. 45 percig letakarva pihentetjük. A tészta nem nagyon jön fel, csak kis buborékok képződnek a belsejében.
- Amíg a tészta pihen, előkészítjük a feltéteket. A paradicsomszószt és a fűszereket jól összekeverjük, ha friss bazsalikomot használunk, akkor tépkedjük kis darabokra, úgy adjuk a szószhoz.
- A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, a rukkolát szintén megmossuk (ez csak a végén kerül a pizzára).
- A zöldfűszeres öntethez a petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, és lenyomjuk a fokhagymanyomón. A fűszereket, a sót és a borsot az olajhoz keverjük.
- Miután letelt a 45 perc, a tésztát 8 egyforma részre osztjuk, és kb. 14 - 15 cm átmérőjű kört nyújtunk belőlük.
- A felét megkenjük a fűszeres olajjal, a másik felét pedig a paradicsomszósszal, és rátesszük a gombát.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17 percig sütjük. Miután megsültek a pizzák, a paradicsomos tetejét megszórjuk a rukkolával, a zöldfűszereshez pedig adunk egy kis extra petrezselymet és durvább szemű sót.