Az idei karácsony utolsó süteményreceptje következik, a gyömbéres – narancsos kuglóf. Nekem talán ez az összes közül a legkedvesebb, mert ennél tudtam ráhangolódni a legjobban az ünnepre.
Miközben ezt a blog bejegyzést írom, épp egy nagy bögre narancsos teát iszom, és hozzá mézeskalácsot eszem. Mazsi, a nyuszink, pedig úgy döntött, hogy bebújik az íróasztalom alá, és itt tölti a délutáni sziesztaidejét. Szóval ennél idillibb hangulatot nem is tudnék elképzelni.
Az az igazság, hogy nekem idén igen hosszúra nyúlt a karácsonyi sütés-főzés, mert már szeptember közepe óta készítek karácsonyi recepteket magazinokba, és a blogra. Emiatt az előreszaladás miatt kicsit féltem tőle, hogy mire elérkezik az ideje, meg fogom unni a karácsonyt, de szerencsére nem így lett. Sőt talán pont emiatt sikerült a végén úgy lelassulnom, hogy már szinte hátramenetbe kapcsoltam. Megfogadtam, hogy ezen a héten nem érdekel, hogy mi lesz jövőre, csak a jelen pillanattal foglalkozom, és azzal, ami örömmel tölt el, itt és most.
Tegyetek Ti is így, gyújtsatok gyertyát, süssetek sütit, és töltsétek együtt az időt azokkal, akik fontosak nektek, ennél nagyobb ajándékot úgysem adhatunk senkinek. 🙂
Gyömbéres - narancsos kuglóf
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 55 perc
Mennyiség: 8 főre, 1,5 l-es kuglófforma
Hozzávalók:
A kuglófhoz:
- 350 gramm rizsliszt
- 200 gramm nem hidrogénezett kókusz margarin vagy laktózmentes vaj
- 200 gramm porcukor
- 5 egész tojás
- 9 gramm sütőpor
- 30 gramm kandírozott gyömbér
- 40 gramm kandírozott narancshéj + egy kevés a díszítéshez
- 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
A mázhoz:
- 150 gramm porcukor
- 1 közepes narancs leve
Elkészítés:
- A rizslisztet a sütőporral együtt egy tálba tesszük, és jól elkeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A kandírozott gyömbért és a narancshéjat kisebb darabokra vágjuk.
- A porcukrot, a szegfűszeggel és a kókusz margarinnal vagy laktózmentes vajjal robotgéppel habosra keverjük.
- Ezután a tojássárgákat egyenként a cukros vajhoz adagoljuk, és jól beledolgozzuk.
- Miután a vaj felvette a tojásokat a liszt felét hozzáadjuk és belekeverjük, majd jöhet a másik fele is.
- Végül hozzákeverjük a kandírozott gyümölcsöket.
- A tojásfehérjéket, egy csipet só hozzáadásával, kemény habbá verjük, és fakanállal, több részletben, óvatosan a tésztához keverjük.
- A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a masszát.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 55 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
- Miután megsült a kuglóf, kivesszük a sütőből, 5 percig állni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.
- Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, csak azután tegyük rá a mázat.
- A mázhoz a porcukrot összekeverjük a narancs levével, majd a kuglófra csorgatjuk. A tetejét pedig díszíthetjük kandírozott narancshéjjal.