Nagyon boldog, egészségben és sikerekben gazdag új évet kívánok Nektek! Mi mással is kezdhetnénk az évet, mint egy finom lencsefőzelékkel? 🙂
A lencsék közül a vöröslencse a kedvencem, ezt a főzeléket pedig megbolondítottam egy kis fehér borral.
A titok a hagymás alapban rejlik, amit a borral kell pépessé főzni, amúgy ezt tart a legtovább elkészíteni, mivel a lencse hamar megfő. De higgyétek el, megéri kivárni!
Fehérboros vöröslencse főzelék
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 200 g vöröslencse
- 100 g vöröshagyma (kb. 1 nagyobb fejnek felel meg), apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 tk fehér borecet (opcionális)
- 1 ek + 1 tk mustár
- 1 tk só
- 1 tk szárított petrezselyem
- 1 babérlevél
- Bors, ízlés szerint
- 1 ek tápióka keméyítő
- 500 ml víz
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát félig megdinszteljük, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát (bele is nyomhatjuk), és tovább dinszteljük a hagymákat.
- Amikor már átlátszóak, hozzáöntjük a fehérbort és a fehér borecetet. Addig főzzük, amíg a hagyma szinte teljesen pépes lesz, és a bor elpárolog. Ezután belekeverjük az 1 ek mustárt.
- A vöröslencsét egy szűrőben átmossuk, majd a hagymás pépre öntjük, és 1-2 percig dinszteljük vele. Ezután hozzáöntünk 400 ml vizet, beletesszük a babérlevelet, a szárított petrezselymet, sózzuk és borsozzuk.
- Közepes hőmérsékleten fedő alatt főzzük.
- A tápióka keményítőt csomómentesre keverjük a maradék vízzel, és hozzákeverünk még 1 tk mustárt is.
- Amikor a lencse már majdnem megfőtt, kb. 10 - 15 perc, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tápióka keményítős, mustáros vizet. Ezzel még egyszer felforraljuk, és kész is a főzelék.
- Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk petrezselyemmel.