Gyerekkoromban a túrós palacsinta volt a kedvencem, amihez mindig én kevertem ki a krémet. Emlékszem, hogy amikor anyukám palacsinát sütött, legalább 40 darab lett belőle, mintha az egész utcát meg akarta volna etetni.
A közepénél, amikor már nagyon elege volt, beszálltam, hogy megsüssek néhányat, de a végén mindig megfogadta, hogy ő aztán biztosan soha többé nem süt palacsintát. Ez pont a következő alkalomig tartott. Jó sokat próbálkoztam, amíg mentesből sikerült az övéhez hasonló palacsintát készítenem.
Ez nagyon népszerű nálunk, általában reggelire esszük, vagy egy könnyebb ebéd után desszertnek. Ha reggel készül, akkor egy 5 darabos adagot sütünk, ez nekünk pont elég, és mivel gyorsan megvan a hétköznap sem tart minket vissza.
Gluténmentes palacsinta
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 10 db palacsinta (24 cm-es sütőben, kb 1 dl-es merőkanállal adagolva)
Hozzávalók:
- 180 gramm gluténmentes zabliszt
- 1 tojás
- 200 ml rizsital, cukrozatlan
- 320 ml mandulaital, cukrozatlan
- 3 cl növényi olaj
Elkészítés:
- A palacsintasütőt jól melegítsük fel mielőtt beleöntjük a tésztát.
- Egy tálban kézi habverővel keverjük ki a lisztet, a tojást és 2 dl növényi italt.
- Ezután fokozatosan adjuk hozzá a maradék növényi italt és az olajat.
- Ha tapadásmentes a palacsintasütőnk, akkor nem kell plusz olajjal kikennünk, a tésztában lévő pont elég lesz ahhoz, hogy ne tapadjon. Ha viszont nem az, akkor kicsit olajozzuk ki a sütőt.
- Magas hőmérsékleten süssük, oldalanként kb 1 - 1,5 percig, hogy szép aranybarna színt kapjon.
Megjegyzés: Készíthetjük csak mandula- vagy csak rizsitalból is a palacsintát. A rizsital természetes cukortartalma magasabb, ezért édesebb lesz a tészta, viszont, ha csak abból készítjük, akkor jobban le fog tapadni, így mindenképp olajozzuk ki a palacsintasütőt.