Már egy ideje sóvárogtam a paradicsomos galette után, ehhez hozzájön az is, hogy a paradicsomaink egyre több gyönyörű, színes termést hoznak, szóval paradicsomot eszünk paradicsommal. Most pedig végre megtaláltam azt a lisztet, amiből olyan lett, a tészta, amilyennek szerettem volna.
A gluténmentes lisztek közül a kölesliszt lett az új kedvencem, nagyon szuper galette-et lehet belőle csinálni, egészen egyszerűen. A tészta nagyon ropogós lett, és még másnap is tök jól megmaradt a frissessége. Szóval bátran el lehet készíteni előre is, én ezt a paradicsomos galette-et nagyon szeretem hidegen is, akár egy piknikhez is szuperül illik.
Gluténmentes paradicsomos galette
Előkészítési idő: 10 perc + 1 óra hűtés
Elkészítési idő: 35 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 gramm kölesliszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál hideg víz
- 60 gramm hideg vaj, laktózmentes
A töltelékhez:
- 4-5 nagyobb paradicsom
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
Elkészítés:
- A köleslisztet és a sót egy tálban összekeverjük.
- A hideg vajat belemorzsoljuk, de nem kell nagyon apróra. Kb borsónyi nagyságú darabok maradjanak belőle.
- Hozzáadjuk a tojást, és egy villával eldolgozzuk a lisztben.
- Ezután evőkanalanként beledolgozzuk a vajat is. Egyszerre csak egyet adjuk hozzá, amikor a liszt felvette a folyadékot, jöhet a következő.
- Szép, sima tésztát gyúrunk, majd egy fóliába tekerve kb 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Miután letelt az egy óra, a tésztát kitesszük egy tiszta munkalapra, és kb 5 mm-esre nyújtjuk. Lehet, hogy kicsit úgy tűnik, hogy nehéz vele dolgozni, mert a hűtőben megdermedt, de ne várjunk vele, a vajnak nem szabad kiolvadnia, ettől lesz jó ropogós a tésztánk.
- A felszeletelt paradicsomokat rátesszük, úgy, hogy néhány centit kihagyunk a szélén, ezt hajtjuk majd vissza.
- Megszórjuk a sóval, a borssal és a bazsalikommal, és betűzdeljük a fokhagymagerezdeket.
- A tészta szélét felhajtjuk a töltelékre.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük, amíg a széle aranyszínű nem lesz.
Megjegyzés: a vizet néhány percre a fagyasztóba is tehetjük, hogy igazán hideg legyen.