Ez a recept kísérletnek indult, de aztán annyira megtetszett mindenkinek, hogy gondoltam felteszem ide a blogra is. Amúgy is elindult a padlizsánszezon, és kinek van kedve folyton padlizsánkrémet enni.
Egy barátommal, aki szakács, úgy gondoltuk, hogy szórakozásból kicsit kísérletezünk. Kitaláltunk 2 fő hozzávalót, ami a padlizsán és az áfonya volt, és úgy döntöttünk, hogy csinálunk belőle valami igazán nyárit. Egyik hétvégén át is jött hozzánk, hogy megalkossuk, az akkor még nem tudtuk, hogy mit is. Nagyon izgalmas volt, úgy dolgozni, hogy menet közben rajzolódott ki, mi lesz ebből. Nekem amúgy az áfonyaszósz lett a kedvencem, mert soha nem gondoltam volna, hogy kakukkfüvet tegyek hozzá, de szuperül összeillenek.
Gránátalmás rizzsel töltött padlizsán
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 3 közepes padlizsán
- 300 gramm rizs
- 1 gránátalma
- 200 gramm áfonya
- 1/2 citrom leve
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- Olívaolaj
- Só, ízlés szerint
- Rózsabors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A rizst megfőzzük.
- A padlizsánokat félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, és kockára vágjuk.
- A gránátalma magjait kiszedjük, és a kockára vágott padlizsánnal egy serpenyőben megdinszteljük.
- Amikor elkészült a rizs, hozzáadjuk a gránátalmát, a padlizsánt és a majorannát, majd összekeverjük őket.
- A padlizsánok mindkét oldalát egy serpenyőben kicsit megsütjük.
- A gránátalmás rizst a padlizsánokba tötljük, és kb 10 - 15 percig 200 fokon sütjük, hogy az ízek jobban összeérjenek, és a padlizsán teljesen megpuhuljon.
- Az áfonyát egy lábosban feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot, kakukkfűvet, a fél citrom levét, az ízlés szerinti sót és rózsaborsot.
- Addig főzzük, amíg levkárszerű nem lesz.
- A kukoricakeményítőt egy kiskanál hideg vízzel elkeverjük, és folyamatosan kevergetve a szószhoz öntjük.