Végre megérkezett a tél! Tudom, hogy ezzel nem vagyok többségben, de én már nagyon vártam. Így már tényleg van értelme a forrócsokinak és a forralt borozásnak.
Ez a fűszeres forrócsoki nemcsak otthoni fogyasztásra jó, hanem ehető ajándéknak is szuper. Ha szívesen adnátok ilyet a barátaitoknak, ismerőseiteknek, akkor csak keverjétek össze a száraz hozzávalókat (ebben az esetben a csokit jobb nagylyukú reszelőn lereszelni), és egy szép papírtasakba téve már kész is a ajándék.
Extraként ebben a receptben elárulom, a kőkeményre felvert kókusztejszínhab titkát is! 😀
Fűszeres forrócsoki
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 1000 ml kókusztej
- 200 ml kókusztejszín (a dobozára cream van írva angolul, és ha megrázzátok, nem lötyög annyira, mint a tej)
- 125 gramm 70%-os étcsokoládé
- 2 nagy evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 1 evőkanál méz, opcionális
Elkészítés:
- A kókusztejszínt legalább egy fél órára fagyasztóba tesszük, lehet tovább is, csak vigyázzunk, hogy ne fagyjon meg. Ettől lehet a kókusztejszínhabot teljesen keményre verni.
- Az étcsokit kisebb darabokra törjük, majd a cukrozatlan kakaóporral és a fűszerekkel egy lábosba tesszük. Hozzáöntünk kb. 100 ml tejet, és nagyon alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk a csokit a kókusztejben.
- Amikor a csoki elolvadt, hozzáöntjük a maradék tejet, és közepes hőmérsékleten, gyakran megkeverve, felforraljuk vele. Ha nem érezzük elég édesnek, akkor egy evőkanál mézet adhatunk hozzá.
- A kókusztejszínt egy keverőtálba öntjük, és robotgéppel teljesen keményre verjük. Én kézi robotgéppel csinálom, ekkor kb. 15 perc kell neki.
- A forrócsokit bögrékbe töltjük, a tetejére tesszük a tejszínhabot, és csokireszelékkel is megszórhatjuk.