Nem tudom nálatok hogy van, de nálunk karácsonykor nemcsak az ebéd és a vacsora nagy, hanem a reggeli is. Gyakorlatilag, ebben az időszakban nem is órát használunk az idő mérésére, hanem az étkezéseket.
Ezért reggelis fogásokat is készítettem a következő időszakra, hogy legyen miből válogatni. Egy sós reggeli ötletnek hoztam ezt a tonhalkrémmel töltött “karácsonyfát”, amit akár egy nappal előre is el lehet készíteni, a tészta puha marad. Tálalás előtt fel is lehet melegíteni, én mondjuk nem szoktam, mert hidegen jobban szeretem.
Tonhalkrémmel töltött "karácsonyfa"
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség: 8 főre
Hozzávalók:
A tésztához:
- 140 gramm barna rizsliszt
- 100 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
- 8 gramm útifűmaghéj
- 300 ml növényi ital (én mandulát használtam), kb. 38 fokra melegítve
- 7 gramm szárított élesztő
- 3 teáskanál olíva olaj
- 1/2 teáskanál só
- 1 egész tojás a megkenéshez
A töltelékhez:
- 250 gramm konzerv tonhal
- 2 tojás
- 2 evőkanál majonéz
- 2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál só
- Bors, ízlés szerint
- 1 csokor snidling
Elkészítés:
- A liszteket az útifűmaghéjjal, a sóval és a szárított élesztővel egy tálban alaposan elkeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a kézmelegnél kicsit magasabb hőmérsékletűre melegített növényi tej felét (de ne legyen forró) és az olajat.
- Elkezdjük összegyúrni a tésztát, és, amikor már majdnem felvette a folyadékot, hozzáadjuk a maradék növényi italt is, és rugalmas tészát gyúrunk belőle.
- Ezután a tésztát visszatesszük a tálba, és letakarva 45 percig kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, a tojásokat keményre főzzük, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Hozzáadjuk a tonhalat, a majonézt, a mustárt, a sót, a borsot és az apróra vágott sndilinget, és alaposan összedolgozzuk.
- Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, és 2 egyforma részre osztjuk. Az egyiket a tálban hagyjuk, a másikkal dolgozunk.
- A munkalapra sütőpapírt helyezünk, erre tesszük az első tésztát, és 2 mm vékony kb. 27 cm széles, 35 cm magas téglalapra nyújtjuk.
- Ugyanezt megismételjük a másik tésztával is.
- Ezután kétféleképpen tölthetjük a "karácsonyfát". A tonhalkrémet rákenjük az egyik kinyújtott tésztára, ráhelyezzük a másik tésztát, és kivágjuk a fa formát, amire kb. 2,5 cm-es ágakat vágunk (én hetet vágtam, a többi a fa csúcsa és törzse). Az ágakat felcsavarjuk, a maradék megtöltött tésztát szintén felvagdossuk és felcsavarjuk. Végül pedig megkenjük a tojással. Az egész műveletet a sütőpapírom végezzük, így majd egyszerűen csak áthúzzunk a fát a tepsire.
- Vagy a még üres tésztákból 2 egyforma fa formát vágunk, hogy egyenletesen illeszkedjenek. Az alsó tésztát megkenjük a tonhalkrém egy részével, rátesszük a tetejét, bevagdossuk az ágakat és feltekerjük őket. A maradék tésztából sütikiszúróval díszeket vágunk, amit az lekészült fára teszük "dísznek", a maradék tésztát pedig megtöltjük a maradék tonhalkrémmel, felvagdossuk és feltekerjük őket. Végül pedig ugyanúgy tojással kenjük meg. Az alsó tésztával szintén maradunk a sütőpapíron, majd megtöltés után áthúzzuk a tepsire.
- Majd 180 fokra (alul - felül sütés) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.