• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Tonhalkrémmel töltött “karácsonyfa”

2018-11-27 Maresz

Nem tudom nálatok hogy van, de nálunk karácsonykor nemcsak az ebéd és a vacsora nagy, hanem a reggeli is. Gyakorlatilag, ebben az időszakban nem is órát használunk az idő mérésére, hanem az étkezéseket.

Ezért reggelis fogásokat is készítettem a következő időszakra, hogy legyen miből válogatni. Egy sós reggeli ötletnek hoztam ezt a tonhalkrémmel töltött “karácsonyfát”, amit akár egy nappal előre is el lehet készíteni, a tészta puha marad. Tálalás előtt fel is lehet melegíteni, én  mondjuk nem szoktam, mert hidegen jobban szeretem.

Print

Tonhalkrémmel töltött "karácsonyfa"

Előkészítési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 25 perc

Mennyiség: 8 főre

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 140 gramm barna rizsliszt
  • 100 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
  • 8 gramm útifűmaghéj
  • 300 ml növényi ital (én mandulát használtam), kb. 38 fokra melegítve
  • 7 gramm szárított élesztő
  • 3 teáskanál olíva olaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 egész tojás a megkenéshez

A töltelékhez:

  • 250 gramm konzerv tonhal
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál só
  • Bors, ízlés szerint
  • 1 csokor snidling

Elkészítés:

  1. A liszteket az útifűmaghéjjal, a sóval és a szárított élesztővel egy tálban alaposan elkeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a kézmelegnél kicsit magasabb hőmérsékletűre melegített növényi tej felét (de ne legyen forró) és az olajat.
  3. Elkezdjük összegyúrni a tésztát, és, amikor már majdnem felvette a folyadékot, hozzáadjuk a maradék növényi italt is, és rugalmas tészát gyúrunk belőle.
  4. Ezután a tésztát visszatesszük a tálba, és letakarva 45 percig kelesztjük.
  5. Amíg a tészta kel, a tojásokat keményre főzzük, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  6. Hozzáadjuk a tonhalat, a majonézt, a mustárt, a sót, a borsot és az apróra vágott sndilinget, és alaposan összedolgozzuk.
  7. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, és 2 egyforma részre osztjuk. Az egyiket a tálban hagyjuk, a másikkal dolgozunk.
  8. A munkalapra sütőpapírt helyezünk, erre tesszük az első tésztát, és 2 mm vékony kb. 27 cm széles, 35 cm magas téglalapra nyújtjuk.
  9. Ugyanezt megismételjük a másik tésztával is.  
  10. Ezután kétféleképpen tölthetjük a "karácsonyfát". A tonhalkrémet rákenjük az egyik kinyújtott tésztára, ráhelyezzük a másik tésztát, és kivágjuk a fa formát, amire kb. 2,5 cm-es ágakat vágunk (én hetet vágtam, a többi a fa csúcsa és törzse). Az ágakat felcsavarjuk, a maradék megtöltött tésztát szintén felvagdossuk és felcsavarjuk. Végül pedig megkenjük a tojással. Az egész műveletet a sütőpapírom végezzük, így majd egyszerűen csak áthúzzunk a fát a tepsire.
  11. Vagy a még üres tésztákból 2 egyforma fa formát vágunk, hogy egyenletesen illeszkedjenek. Az alsó tésztát megkenjük a tonhalkrém egy részével, rátesszük a tetejét, bevagdossuk az ágakat és feltekerjük őket. A maradék tésztából sütikiszúróval díszeket vágunk, amit az lekészült fára teszük "dísznek", a maradék tésztát pedig megtöltjük a maradék tonhalkrémmel, felvagdossuk és feltekerjük őket. Végül pedig ugyanúgy tojással kenjük meg. Az alsó tésztával szintén maradunk a sütőpapíron, majd megtöltés után áthúzzuk a tepsire.
  12. Majd 180 fokra (alul - felül sütés) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. 

Kategóriák: Reggeli Címkék: gluténmentes, karácsony, tejmentes

Previous Post: « Karácsonyi köret ötletek
Next Post: Fűszeres forrócsoki kókusztejjel és kókusztejszínhabbal »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2025 · MennyeiMentes