Az elmúlt pár hónapban nagyon belejöttem a pitesütésbe, így gondoltam, a december se múljon el pite nélkül. Most az angolok karácsonyi nagy kedvencét a mince pie-t alakítottam át.
Nemcsak a tészta lett gluténmentes, hanem a tölteléken is elég nagyot változtattam. Ugyanis ez eredetileg egy főleg mazsolából és aszalt gyümölcsökből álló töltelék. Én viszont nem szeretem a mazsolát, így helyette datolyát használtam, amiből egy nagyon szuper lekvárállagú alap lett.
A tölteléket pár nappal előre is elkészíthetitek, hűtőben tárolva az ízek jobban összeérnek.
Karácsonyi mini pite
Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 15 perc + 25 perc sütés
Mennyiség: 12 db, 8 cm-es kiszúróval
Hozzávalók:
A tésztához:
- 130 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
- 33 gramm tápióka keményítő
- 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál kókuszvirágcukor
- 45 gramm laktózmentes vaj
- 9 - 10 evőkanál hideg víz
A töltékhez:
- 150 gramm király (medjool) datolya
- 50 gramm aszalt vörösáfonya
- 1 narancs héja és leve
- 1 citrom héja
- 2 evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt vanília
- 20 ml rum
- 150 ml víz
Elkészítés:
- A töltelékhez a datolyát kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük az aszalt vörösáfonyával, a vaníliával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a reszelt citrom és narancs héjával.
- A vizet, a narancs levével és a kókuszvirágcukorral egy kisebb lábosba öntjük, és szirupot főzünk belőle. Majd a szirupot a datolyás keverékhez öntjük, és alaposan elkeverjük. A meleg sziruptól a datolya lekvárszerűvé válik.
- Végül beleöntjük a rumot, és azt is jól elkeverjük a töltelékben. Ezt pár nappal a sütés előtt is elkészíthetjük, ekkor tároljuk hűtőben.
- Egy tálban alaposan elverejük a zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt és az útifűmaghéjat. Ezután hozzáadjuk a kókuszvirágcukrot is.
- A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk úgy, hogy borsó nagyságú darabok maradjanak belőle.
- Ezután a hideg vizet evőkanalanként hozzágyúrjuk, amíg szép sima, rugalmas tésztát kapunk.
- Majd fóliába csavarjuk a tésztánkat, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Az 1 óra leteltével a tésztát tiszta munkalapra tesszük, és 4 mm vékonyra nyújtjuk. Ezután a 8 cm-es kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk a tésztákat. (Használhatunk hasonló átmérőjű poharat is a szaggatáshoz.)
- A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és tetszőleges formát szaggatunk belőlük, amit a süti tetejére teszünk majd.
- Egy muffin tepsit előkészítünk, ha nem tapadásmentes, akkor kivajazzuk a formákat. (Muffin papír nem kell bele.)
- A kiszaggatott tésztát a muffin formák aljába tesszük, és jól lenyomkodjuk őket, hogy teljesen a formába illeszkedjenek.��
- Ezután megtöltjük őket a datolyás töltelékkel, és a tetejüket a kiszaggatott formával díszítjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.