• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Karácsonyi mini pite

2018-12-04 Maresz

Az elmúlt pár hónapban nagyon belejöttem a pitesütésbe, így gondoltam, a december se múljon el pite nélkül. Most az angolok karácsonyi nagy kedvencét a mince pie-t alakítottam át.

Nemcsak a tészta lett gluténmentes, hanem a tölteléken is elég nagyot változtattam. Ugyanis ez eredetileg egy főleg mazsolából és aszalt gyümölcsökből álló töltelék. Én viszont nem szeretem a mazsolát, így helyette datolyát használtam, amiből egy nagyon szuper lekvárállagú alap lett.

A tölteléket pár nappal előre is elkészíthetitek, hűtőben tárolva az ízek jobban összeérnek.

Print

Karácsonyi mini pite

Előkészítési idő: 25 perc

Elkészítési idő: 15 perc + 25 perc sütés

Mennyiség: 12 db, 8 cm-es kiszúróval

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 130 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
  • 33 gramm tápióka keményítő
  • 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 45 gramm laktózmentes vaj
  • 9 - 10 evőkanál hideg víz

A töltékhez:

  • 150 gramm király (medjool) datolya
  • 50 gramm aszalt vörösáfonya
  • 1 narancs héja és leve
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt vanília
  • 20 ml rum
  • 150 ml víz

Elkészítés:

  1. A töltelékhez a datolyát kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük az aszalt vörösáfonyával, a vaníliával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a reszelt citrom és narancs héjával.
  2. A vizet, a narancs levével és a kókuszvirágcukorral egy kisebb lábosba öntjük, és szirupot főzünk belőle. Majd a szirupot a datolyás keverékhez öntjük, és alaposan elkeverjük. A meleg sziruptól a datolya lekvárszerűvé válik.
  3. Végül beleöntjük a rumot, és azt is jól elkeverjük a töltelékben. Ezt pár nappal a sütés előtt is elkészíthetjük, ekkor tároljuk hűtőben.
  4. Egy tálban alaposan elverejük a zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt és az útifűmaghéjat. Ezután hozzáadjuk a kókuszvirágcukrot is.
  5. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk úgy, hogy borsó nagyságú darabok maradjanak belőle.
  6. Ezután a hideg vizet evőkanalanként hozzágyúrjuk, amíg szép sima, rugalmas tésztát kapunk.
  7. Majd fóliába csavarjuk a tésztánkat, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
  8. Az 1 óra leteltével a tésztát tiszta munkalapra tesszük, és 4 mm vékonyra nyújtjuk. Ezután a 8 cm-es kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk a tésztákat. (Használhatunk hasonló átmérőjű poharat is a szaggatáshoz.)
  9. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és tetszőleges formát szaggatunk belőlük, amit a süti tetejére teszünk majd.
  10. Egy muffin tepsit előkészítünk, ha nem tapadásmentes, akkor kivajazzuk a formákat. (Muffin papír nem kell bele.)
  11. A kiszaggatott tésztát a muffin formák aljába tesszük, és jól lenyomkodjuk őket, hogy teljesen a formába illeszkedjenek.��
  12. Ezután megtöltjük őket a datolyás töltelékkel, és a tetejüket a kiszaggatott formával díszítjük.
  13. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

 

Kategóriák: Desszert Címkék: datolya, gluténmentes, karácsony, laktózmentes, pite

Previous Post: « Fűszeres forrócsoki kókusztejjel és kókusztejszínhabbal
Next Post: Mindenmentes házi szaloncukor »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2025 · MennyeiMentes