• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Áfonyás galette

2019-07-18 Maresz

Eddig csak sós galette-et csináltam, de már nagyon szerettem volna kipróbálni egy édeset is. A kedvenc gyümölcsömre, az áfonyára esett a választásom.

Bármilyen gyümölccsel tökéletesen működik, de ha olyat választotok, ami sok levet enged (pl.: őszibarack), akkor érdemes a töltelékhez keverni 1-2 ek. tápióka keményítőt, hogy ne áztassa el a tésztát.

Print

Áfonyás galette

Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés

Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc sütés

Mennyiség: 2 főre

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 200 g kölesliszt
  • 50 g tápióka keményítő + 1 ek
  • 70 g növényi vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 ek kristálycukor vagy 1,5 ek eritrit
  • 3-4 ek jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 270 g áfonya
  • 3-4 ek kristálycukor vagy 4 ek eritrit
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 1/2 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. Az áfonyát egy tálban összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal, majd állni hagyjuk.
  2. A köleslisztet és a tápióka keményítőt alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot is.
  3. A vajat nagyobb darabokra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy borsónyi darabok maradjanak benne.
  4. Az egész tojást villával beledolgozzuk a a vajas lisztbe.
  5. Végül pedig a vizet evőkanalanként belegyúrjuk a tésztába, amíg teljesen sima nem lesz.
  6. Ezután fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  7. Az 1 óra elteltével a tésztát egy tiszta munkalapra tesszük, és kb. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. (Én 2 részre osztottam, de maradhat egyben is)
  8. A tetejét megszórjuk az 1 ek tápióka keményítővel, és az áfonyát ráhalmozzuk úgy, hogy néhány centit hagyjuk a szélén.
  9. A kihagyott tésztát visszahajtjuk a gyümölcsökre.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Megjegyzés: Az áfonyához adott cukor vagy édesítőszer lehet kevesebb is, attól függ, hogy inkább édesebb vagy savanykásabb ízre vágytok. Az általam használt mennyiséggel kimondottan édes lesz. 🙂

 

Kategóriák: Desszert Címkék: áfonya, galette, gluténmentes, laktózmentes, tejmentes

Previous Post: « Görögdinnyés – paradicsomos saláta
Next Post: Gluténmentes szilvás gombóc »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2021 · MennyeiMentes