A múltkor írtátok Instagramon, hogy szívesen látnátok egy gluténmentes gombóc receptet a blogon, nálunk meg épp rengeteg szilva érett, így gluténmentes szilvás gombóc készült. 🙂
Később elkészítettem barackos változatban is, úgy is nagyon finom volt, és a fahéj a barackkal is nagyon jól működik.
Gluténmentes szilvás gombóc
Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 16 darab gombóc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 210 g krumpli, hámozatlan
- 200 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 20 g tápióka keményítő
- 1 csipet só
- 1 egész tojás
- 120 ml víz
A töltelékhez:
- 8 db szilva
- 2 tk őrölt fahéj
- 5-6 ek porcukor
A morzsához:
- 5 ek mandulaliszt, durva
- 1-2 ek növényi olaj
Elkészítés:
- A szilvákat elfelezzük.
- A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és puhára főzzük.
- Miután megfőtt, villával összetörjük, és hagyjuk, hogy kihűljön.
- A zabpehelylisztet alaposan összekeverjük a tápióka keményítővel és a csipet sóval. Majd a krumplihoz adjuk, és összedolgozzuk.
- Ezután hozzáadjuk a tojást, és azt is beledolgozzuk a krumplis lisztbe.
- Végül 3-4 részletben hozzáadjuk a vizet is, és sima, rugalmas tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 2 részre osztjuk, és először az egyik felét kb. 3 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy a szilva kényelmesen elférjen a közepén, és gombócot tudjuk belőle formálni.
- Mielőtt a szilvát becsomagoljuk megszórjuk 1 tk fahéjas cukorral.
- Ugyanezt megismételjuk a tészta másik felével.
- Egy nagy lábosban vizet forralunk, és a gombócokat a forró vízbe dobjuk. Miután feljönnek a víz tetejére még 4-5 percig főzzük, hogy a belsejük is megfőjön.
- Ezután alaposan leszűrjük a gombócokat.
- A növényi olajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a a mandulalisztet, és amikor elkezd színesedni beleöntjük a gombócokat. Óvatosan megkeverjük őket, hogy a mandula mindenhol bevonja a gombócokat.
Megjegyzés: A gombóc frissen a legjobb, másnapra már egy kicsit keményebb lesz.