Áfonyás galette
Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés
Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc sütés
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g kölesliszt
- 50 g tápióka keményítő + 1 ek
- 70 g növényi vaj
- 1 egész tojás
- 1 ek kristálycukor vagy 1,5 ek eritrit
- 3-4 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
- 270 g áfonya
- 3-4 ek kristálycukor vagy 4 ek eritrit
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 1/2 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
- Az áfonyát egy tálban összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal, majd állni hagyjuk.
- A köleslisztet és a tápióka keményítőt alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot is.
- A vajat nagyobb darabokra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy borsónyi darabok maradjanak benne.
- Az egész tojást villával beledolgozzuk a a vajas lisztbe.
- Végül pedig a vizet evőkanalanként belegyúrjuk a tésztába, amíg teljesen sima nem lesz.
- Ezután fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
- Az 1 óra elteltével a tésztát egy tiszta munkalapra tesszük, és kb. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. (Én 2 részre osztottam, de maradhat egyben is)
- A tetejét megszórjuk az 1 ek tápióka keményítővel, és az áfonyát ráhalmozzuk úgy, hogy néhány centit hagyjuk a szélén.
- A kihagyott tésztát visszahajtjuk a gyümölcsökre.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Megjegyzés: Az áfonyához adott cukor vagy édesítőszer lehet kevesebb is, attól függ, hogy inkább édesebb vagy savanykásabb ízre vágytok. Az általam használt mennyiséggel kimondottan édes lesz. :)
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/afonyas-galette/