Nagyon szeretem a maradékokat felhasználó recepteket, mert fontosnak tartom, hogy ne dobjunk ki semmit. Ez a sütőtökös palacsinta pedig tökéletes módja a maradék sült sütőtök felhasználásának.
Rengeteg sütőtököt kaptunk a gazdaságból, amit néha kicsit nehéz felhasználni, és mindig van belőle maradék, úgyhogy a meglévő tökös receptjeimhez ki kellet találnom már valami újat is.
A múltkor írtam róla, hogy kicsit elszaladt velem a ló az édességekkel, amit most igyekszem visszafogni. Így nem akartam egy újabb sütit sütni, de mégis valami “tésztásra” vágytam. Nem is tettem cukrot a tésztába, mert úgy gondoltam, hogy a sütőtök természetes édessége pont elég. És amúgy is lekvárral vagy juharsziruppal esszük a palacsintát, ami pedig tökéletesen kiegészíti.
Sütőtökös palacsinta
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 4 evőkanál gluténmentes zabpehelyliszt
- 300 g sütőtök, megsütve
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 2 cl növényi olaj
Elkészítés:
- A tojásokat egy villával felverjük, hozzáadjuk a sütőtököt, és kézi habverővel jól összedolgozzuk.
- Belekeverjük a fűszereket, majd evőkanalanként a zablisztet is. Figyeljünk arra, hogy a lisztből ne maradjanak csomók.
- Végül hozzáadjuk az olajat is, és jól beledolgozzuk a tésztába.
- Egy palacsintasütőt közepes hőmérsékletűre hevítünk, kicsit kiolajozzuk, majd egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele.
- Kb. 2 - 3 perc alatt megszilárdul a tészta, így megfordíthatjuk. A másik oldalát is kb. 2 percig sütjük. Ez a mennyiség nagyjából 7 db 12 -13 cm étmérőjű palacsintához elég.
- A palacsintasütőt minden alkalommal olajozzuk meg egy kicsit.