Tudtátok, hogy a sütőtök az egyik legjobb B1 vitamin beviteli forrás a gluténmentesen étkezők számára? Így, aki nem fogyaszthat gabonaféléket, könnyen pótolhatja ezt a fontos vitamint például sütőtökkel.
A B mellett rengeteg más vitamint is tartalmaz, és nagyon jó hatással van az emésztésre is. Amint elkezdődik a szezon, nálunk rendszeresen kerül az asztalra a belőle készült finomságokból. Levest, sütit és most már palacsintát (a palacsinta receptjét is hamarosan hozom) is gyakran készítek, de köretnek és salátának is nagyon finom. Bár bevallom ez a zöldség is gyerekkori mumusom volt: míg a többiek nagyon szerették a sült sütőtököt, én ki nem állhattam. Szóval ez még egy zöldség, amit a mentes diéta miatt szerettem meg. Minden rosszban van valami jó. 🙂
Sült sütőtökös saláta dióöntettel
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 600 g sütőtök, meghámozva, felkockázva
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej saláta, (én lollo rossot használtam)
- 2 evőkanál olaj
A dióöntethez:
- 80 gramm dió + néhány szem a salátára
- 1/2 evőkanál citromlé
- 1/4 teáskanál só
- 4 cl olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Először megsütjük a diót, 200 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt.
- A kisebb kockákra vágott sütőtököt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, meghintjük a kakukkfűvel és megtűzdeljük a felvágott fokhagymával. Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük.
- Amíg a tök sül, a diót aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és a sót, majd finomra aprítjuk.
- Ezután hozzáadjuk a citromlevet és az olíva olajat, és jól elkeverjük.
- A salátát megmossuk, kisebb levelekre tépjük és egy tálba tesszük. Ráhalmozzuk a megsült sütőtök kockákat, meglocsoljuk a diós öntettel és néhány szem dióval díszítjük.
Megjegyzés: ehetjük még melegen, de ha hagyjuk kihűlni a sütőtököt, úgy is nagyon finom lesz.