• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Sült sütőtökös saláta dióöntettel

2018-10-18 Maresz

Tudtátok, hogy a sütőtök az egyik legjobb B1 vitamin beviteli forrás a gluténmentesen étkezők számára? Így, aki nem fogyaszthat gabonaféléket, könnyen pótolhatja ezt a fontos vitamint például sütőtökkel.

A B mellett rengeteg más vitamint is tartalmaz, és nagyon jó hatással van az emésztésre is. Amint elkezdődik a szezon, nálunk rendszeresen kerül az asztalra a belőle készült finomságokból. Levest, sütit és most már palacsintát (a palacsinta receptjét is hamarosan hozom) is gyakran készítek, de köretnek és salátának is nagyon finom. Bár bevallom ez a zöldség is gyerekkori mumusom volt: míg a többiek nagyon szerették a sült sütőtököt, én ki nem állhattam. Szóval ez még egy zöldség, amit a mentes diéta miatt szerettem meg. Minden rosszban van valami jó. 🙂

Print

Sült sütőtökös saláta dióöntettel

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók:

  • 600 g sütőtök, meghámozva, felkockázva
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej saláta, (én lollo rossot használtam)
  • 2 evőkanál olaj

A dióöntethez:

  • 80 gramm dió + néhány szem a salátára
  • 1/2 evőkanál citromlé
  • 1/4 teáskanál só
  • 4 cl olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Először megsütjük a diót, 200 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt.
  2. A kisebb kockákra vágott sütőtököt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, meghintjük a kakukkfűvel és megtűzdeljük a felvágott fokhagymával. Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük. 
  3. Amíg a tök sül, a diót aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és a sót, majd finomra aprítjuk.
  4. Ezután hozzáadjuk a citromlevet és az olíva olajat, és jól elkeverjük.
  5. A salátát megmossuk, kisebb levelekre tépjük és egy tálba tesszük. Ráhalmozzuk a megsült sütőtök kockákat, meglocsoljuk a diós öntettel és néhány szem dióval díszítjük.

Megjegyzés: ehetjük még melegen, de ha hagyjuk kihűlni a sütőtököt, úgy is nagyon finom lesz.

Kategóriák: Ebéd, Vacsora Címkék: gluténmentes, saláta, sütőtök, tejmentes

Previous Post: « Gluténmentes körtés “zsebpite”
Next Post: Sütőtökös palacsinta »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2021 · MennyeiMentes