Ahogy írtam, a paradicsom termésünk nagyon jó volt idén, már annyira, hogy félő volt, nem tudunk mit kezdeni ezzel a mennyiséggel. Így készült ez a paradicsom chutney recept.
A 10 féle pariból, 9-et használtam fel, mert a 10-dik még nem érett meg (máig is várunk rá). De alapvetően nincs szükség színes paradicsomokra hozzá, készíthető bármilyenből.
Nekem pont nem jött jól, hogy nagyrészt koktélparadicsomokból csináltam, így az 1 kg-nyi gyümölcs felkockázása eltartott egy darabig. 😀
Nagyon finom akár mártogatósként is, de zöldségfasírt mellé vagy sültkrumplihoz sem utolsó.
Paradicsom chutney
Nyomtatás PinElőkészítési idő: 15 minutes
Elkészítési idő: 1 hour 30 minutes
Mennyiség: 3 3 dl-es üveg
Hozzávalók
- 1000 g paradicsom
- 500 g vöröshagyma
- 250 g nádcukor
- 4-5 gerezd fokhagyma összenyomva
- 150 ml vörösbor ecet
- 1 tk só
- 3 cm-es gyömbér
Elkészítés
- A hagymát karikákra, a paradicsomokat pedig kisebb darabokra vágjuk.
- A zöldségeket egy nagy lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, az összezúzott fokhagymát, a sót, a vörösbor ecetet és a reszelt gyömbért.
- A hozzávalókat alacsony hőméréskelten dinszteljük kb. 1 órán keresztül. Majd felemeljük a hőmérsékletet, és, mintha lekvárt főznénk felforraljuk a chutney-t, és addig főzzük amíg barna, lekvárszerű állaga lesz.
- A még forrásban lévő chutney-t tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk őket, és néhány másodpercre fejjel lefelé fordítjuk. Megvárjuk, amíg kihűlnek, zzután mehetnek a polcra.
- A chutney kb. 6 hétig áll el.