Nagyon örültem, hogy a múltkori almás pite sokatoknak annyira ízlett, így az jutott eszembe, hogy minden őszi hónapban hozok egy új pite receptet. Az októberi pedig a gluténmentes körtés “zsebpite”.
Szerintem az egyik legjobb dolog ősszel a fahéjas körte, így a kedvenc pitém is a körtés. De a fahéjon kívül kicsit megbolondítom még szegfűszeggel is. Gondoltam, hogy most hagyom a nagyobb pitefomákat, és kompakt méretre váltok. Tényleg nagyon praktikus, mert elcsomagolni is sokkal könnyebb.
Gluténmentes körtés "zsebpite"
Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés
Elkészítési idő: 25 perc + 25 perc sütés
Mennyiség: 10 db, 8 cm átmérőjű sütikiszúróval
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
- 50 gramm tápióka keményítő
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 70 gramm laktózmentes vaj
- 14 - 15 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 400 gramm körte, meghámozva, magház nélkül
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
Elkészítés:
- A zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt és az útifűmaghéjat alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a kristálycukrot, és a lisztekhez keverjük.
- A vajat belemorzsoljuk úgy, hogy borsó nagyságú darabok maradjanak belőle.
- Ezután a hideg vizet evőkanalanként hozzágyúrjuk, amíg szép sima, rugalmas tésztát kapunk.
- Majd fóliába csavarjuk a tésztánkat, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben a meghámozott, kimagozott körtét lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket és a cukort, majd állni hagyjuk.
- Az 1 óra leteltével a tésztát tiszta munkalapra tesszük, és 4 mm vékonyra nyújtjuk.
- Ezután a szaggatóval kiszaggatjuk a tésztákat. Egy lesz a piténk alja, a másik pedig a teteje. Amit a tetejének szánunk arra egy kicsi szaggatóval vagy egy hegyes késsel mintát vágunk. (Ez azért is fontos, hogy sülés közben a töltelék ne törje fel a süti tetejét.)
- A körtéből alaposan nyomkodjuk ki a levet, hogy ne áztassa el a tésztát.
- Az alsó tésztára tegyünk kb 1 kis evőkanálnyi körtés tölteléket, úgy, hogy néhány mm-t kihagyunk a szélén.
- Erre helyezzük a tetejét, és villával jól lenyomkodjuk a szélét, hogy sülés közben ne nyíljon ki.
- A pitéket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ha azt szeretnénk, hogy a tetejük fényes legyen, tojással megkenjük őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket. A sütőből kivéve pedig sütőrácson pihentetjük.
- Amikor kihűltek a tetejüket procukorral szórhatjuk.