• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Gluténmentes körtés “zsebpite”

2018-10-16 Maresz

Nagyon örültem, hogy a múltkori almás pite sokatoknak annyira ízlett, így az jutott eszembe, hogy minden őszi hónapban hozok egy új pite receptet. Az októberi pedig a gluténmentes körtés “zsebpite”.

Szerintem az egyik legjobb dolog ősszel a fahéjas körte, így a kedvenc pitém is a körtés. De a fahéjon kívül kicsit megbolondítom még szegfűszeggel is. Gondoltam, hogy most hagyom a nagyobb pitefomákat, és kompakt méretre váltok. Tényleg nagyon praktikus, mert elcsomagolni is sokkal könnyebb.

Print

Gluténmentes körtés "zsebpite"

Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés

Elkészítési idő: 25 perc + 25 perc sütés

Mennyiség: 10 db, 8 cm átmérőjű sütikiszúróval

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 gramm tápióka keményítő
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 70 gramm laktózmentes vaj
  • 14 - 15 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 400 gramm körte, meghámozva, magház nélkül
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg

Elkészítés:

  1. A zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt és az útifűmaghéjat alaposan elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kristálycukrot, és a lisztekhez keverjük.
  3. A vajat belemorzsoljuk úgy, hogy borsó nagyságú darabok maradjanak belőle.
  4. Ezután a hideg vizet evőkanalanként hozzágyúrjuk, amíg szép sima, rugalmas tésztát kapunk.
  5. Majd fóliába csavarjuk a tésztánkat, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
  6. Közben a meghámozott, kimagozott körtét lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket és a cukort, majd állni hagyjuk.
  7. Az 1 óra leteltével a tésztát tiszta munkalapra tesszük, és 4 mm vékonyra nyújtjuk.
  8. Ezután a szaggatóval kiszaggatjuk a tésztákat. Egy lesz a piténk alja, a másik pedig a teteje. Amit a tetejének szánunk arra egy kicsi szaggatóval vagy egy hegyes késsel mintát vágunk. (Ez azért is fontos, hogy sülés közben a töltelék ne törje fel a süti tetejét.)
  9. A körtéből alaposan nyomkodjuk ki a levet, hogy ne áztassa el a tésztát.
  10. Az alsó tésztára tegyünk kb 1 kis evőkanálnyi körtés tölteléket, úgy, hogy néhány mm-t kihagyunk a szélén.
  11. Erre helyezzük a tetejét, és villával jól lenyomkodjuk a szélét, hogy sülés közben ne nyíljon ki.
  12. A pitéket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ha azt szeretnénk, hogy a tetejük fényes legyen, tojással megkenjük őket.
  13. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket. A sütőből kivéve pedig sütőrácson pihentetjük.
  14. Amikor kihűltek a tetejüket procukorral szórhatjuk.

 

Kategóriák: Desszert Címkék: gluténmentes, pite, tojásmentes

Previous Post: « Házi sült gesztenye
Next Post: Sült sütőtökös saláta dióöntettel »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes