A hétvégén az Őrségben jártunk kirándulni, már nagyon régóta vágytam oda, szerintem az egyik legszebb hely az országban. Amellett, hogy élveztem minden percét, még az a turistákkal ritkán előforduló csoda is megesett velünk, hogy szelíd gesztenyét találtunk.
Ezen felbuzdulva rögtön tudtam, hogy a következő bejegyzés a blogon házi sült gesztenye lesz. Igazából mindjárt kétféle. Egy sóban sült és egy sütőben sült gesztenye. De mielőtt nekiállunk a sütésnek, lássuk, hogy hogyan kell gesztenyét válogatni.
Mindegy, hogy a boltban veszitek vagy magatok szeditek, mikor hazaértek velük, érdemes egy nagy tál vízbe dobni a gesztenyéket, ami fent lebeg a víz tetején, az sajnos nem jó. Előfurdulhat, hogy már nagyon öreg, vagy kukacos, vagy valami más betegség miatt kezdett összeesni a húsa. Ezeket már ne készítsétek el. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, ezt a vizes próbát másnap is megismételheti. Így jó eséllyel el lehet kerülni, hogy azokat dobjuk ki, amit már meg is sütöttünk.
Sóban sült gesztenye
Előkészítési idő: 10 perc + 2 óra áztatás
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 500 gramm szelíd gesztenye
- 200 gramm só
- Víz
Elkészítés:
- A kiválogatott gesztenyéket a domború felükön hosszában óvatosan bevágjuk.
- Ezután 2 órára vízbe tesszük őket.
- Miután letelt a 2 óra, kivesszük őket a vízből, és lecsöpögtetjük.
- A sót egy lábos aljába öntjük, kb 2 cm vastagon. A gesztenyéket a sóágyra tesszük vágott felükkel felfelé.
- Közepes hőmérsékleten, lefedve 40 - 45 percig sütjük.
- Miután elkészült, egy tálba konyharuhát teszünk, a gesztenyéket pedig a ruhába csomagoljuk 15 percre. Ettől a pihentetéstől még könnyebben lejön a héjuk.
Sütőben sült gesztenye
Előkészítési idő: 10 perc + 2 óra áztatás
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 500 gramm szelíd gesztenye
- Víz
Elkészítés:
- A kiválogatott gesztenyéket a domború felükön hosszában óvatosan bevágjuk.
- Ezután 2 órára vízbe tesszük őket.
- Miután letelt a 2 óra, kivesszük őket a vízből, és lecsöpögtetjük.
- A gesztenyéket vágott felükkel felfelé egy tepsibe tesszük. 210 fokra előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük.
- Miután megsült, egy tálba konyharuhát teszünk, a gesztenyéket pedig a ruhába csomagoljuk 15 percre. Ettől a pihentetéstől még könnyebben lejön a héjuk.