• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Epres sajttorta eperöntettel

2019-05-16 Maresz

Mit szóltok egy kis édességehez a spárgás receptek után? Hoztam Nektek egy glutén-, tej- és finomított cukormentes, sütés nélküli epres sajttortát. 🙂

Ezt a receptet meglehetősen sok kísérlet előzte meg, és már majdnem fel is adtam, mert sehogy nem akart olyan lenni, amilyennek szerettem volna. Biztosan ismeritek azt az érzést, amikor nagy lelkesedéssel nekiálltok valaminek, de aztán a végeredmény meg sem közelíti az elképzeltet.

Sokáig így voltam a kesudiós krémekkel, a sósak nagyon jól sikerültek, az édesek viszont, túl nehezek voltak. De ez most megváltozott, szóval nagy örömmel hoztam nektek ezt a tortát. 🙂 Az eperöntetet semmiképp ne hagyjátok ki, mert azzal különösen finom.

Print

Epres sajttorta eperöntettel

Előkészítési idő: 5 perc + 8 óra áztatás

Elkészítési idő: 30 perc + 2-4 óra hűtés

Mennyiség: 18 cm-es tortaforma

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 g datolya, kimagozva
  • 50 g kesudió (ezt nem kell áztatni)
  • 230 g mandula

A krémhez:

  • 400 g kesudió, áztatva
  • 400 g érett eper
  • 1 1/2 ek citromlé
  • 8-10 ek juharszirup

Az öntethez:

  • 120 g érett eper
  • 3-4 ek juharszirup

Elkészítés:

  1. A krémhez szükséges kesudiót beáztatjuk 8 órára, azt nem kell áztatni, ami a tésztába megy.
  2. A kimagozott datolyát, a mandulát és a kesudiót aprítógépbe tesszük, és tészta állagúvá dolgozzuk. Olyannak kell lennie, mintha kekszből csináltuk volna, ha összenyomjuk a kezünkkel, akkor összeáll, és egyben marad. Időnként nézzük meg az állagát, mert ha túldolgozzuk, akkor egy zsíros masszát kapunk.
  3. Miközben a gép dolgozik, a tortaformát előkészítjük, az aljába sütőpapírt vágunk, hogy könnyen ki tudjuk majd emelni.
  4. Ha elkészült a tészta, egyenletesen a tortaforma aljába nyomkodjuk, majd betesszük a fagyasztóba, addig, amíg a krémet készítjük.
  5. A krémhez, a beáztatott kesudiót, a megtisztított epret, a citromlevet és a juharszirupot aprítógépben addig aprítjuk, amíg krémes lesz. (Nem lesz teljesen sima, a nagyon finomra eldolgozott túróra hasonílt majd az állaga.)
  6. A tortaformát kivesszük a fagyasztóból, és a krémet ráöntjük a tésztára, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 2-4 órára. (Tegyük egyenletes felületre, hogy szépen elterüljön a krém.)
  7. Az öntetehez az epret és a juharszirupot turmixgépben vagy aprítóban leturmixoljuk.
  8. Miután összeállt a torta, vegyük ki a fagyasztóból, és várjunk vele 10 percet, hogy vágható legyen. A torta tetejét díszíthetjük eperrel, tálaláskor pedig meglocsoljuk az öntettel.

Kategóriák: Desszert Címkék: eper, gluténmentes, tejmentes, torta, vegán, vegetáriánus

Previous Post: « Spárgás – epres saláta epres vinaigrette-tel
Next Post: Epres pite »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2025 · MennyeiMentes