Epres sajttorta eperöntettel
Előkészítési idő: 5 perc + 8 óra áztatás
Elkészítési idő: 30 perc + 2-4 óra hűtés
Mennyiség: 18 cm-es tortaforma
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g datolya, kimagozva
- 50 g kesudió (ezt nem kell áztatni)
- 230 g mandula
A krémhez:
- 400 g kesudió, áztatva
- 400 g érett eper
- 1 1/2 ek citromlé
- 8-10 ek juharszirup
Az öntethez:
- 120 g érett eper
- 3-4 ek juharszirup
Elkészítés:
- A krémhez szükséges kesudiót beáztatjuk 8 órára, azt nem kell áztatni, ami a tésztába megy.
- A kimagozott datolyát, a mandulát és a kesudiót aprítógépbe tesszük, és tészta állagúvá dolgozzuk. Olyannak kell lennie, mintha kekszből csináltuk volna, ha összenyomjuk a kezünkkel, akkor összeáll, és egyben marad. Időnként nézzük meg az állagát, mert ha túldolgozzuk, akkor egy zsíros masszát kapunk.
- Miközben a gép dolgozik, a tortaformát előkészítjük, az aljába sütőpapírt vágunk, hogy könnyen ki tudjuk majd emelni.
- Ha elkészült a tészta, egyenletesen a tortaforma aljába nyomkodjuk, majd betesszük a fagyasztóba, addig, amíg a krémet készítjük.
- A krémhez, a beáztatott kesudiót, a megtisztított epret, a citromlevet és a juharszirupot aprítógépben addig aprítjuk, amíg krémes lesz. (Nem lesz teljesen sima, a nagyon finomra eldolgozott túróra hasonílt majd az állaga.)
- A tortaformát kivesszük a fagyasztóból, és a krémet ráöntjük a tésztára, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 2-4 órára. (Tegyük egyenletes felületre, hogy szépen elterüljön a krém.)
- Az öntetehez az epret és a juharszirupot turmixgépben vagy aprítóban leturmixoljuk.
- Miután összeállt a torta, vegyük ki a fagyasztóból, és várjunk vele 10 percet, hogy vágható legyen. A torta tetejét díszíthetjük eperrel, tálaláskor pedig meglocsoljuk az öntettel.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/epres-sajttorta-eperontettel/