Már nagyon régen készítettem pitét, és a mostani hűvösebb napokban ismét kedvet kaptam hozzá. A zöldségesnél pedig nagyon finom, érett epret kaptam, úgyhogy nem is volt kérdés a töltelék. 🙂
Nem nagyon szeretek olyan gyümölccsel pitét készíteni, ami nagyon sok levet ereszt, mert a gluténmentes tészta elég könnyen szétázik. Viszont mindenképpen szerettem volna friss, nyári gyümölcsöket is felhasználni.
Így gondoltam, hogy kipróbálom a pektint, amit a lekvárkészítéshez is használok, hátha sikerül valamennyire megszilárdítani a tölteléket, és szuperül működött a módszer. Miután megsültek a sütik, megvártam, hogy teljesen kihűljenek, és nagyon jól megkocsonyásodott a töltelék. Gyakrolatilag lekvárt főztem pitében. 😀
Epres pite
Elkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés
Előkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés
Mennyiség: 22 cm-es piteforma
Hozzávalók:
A tésztához:
- lásd almás pite tésztája
A töltelékhez:
- 630 g eper
- 3-4 ek kristálycukor (lehet több vagy kevesebb is, attól függően, hogy milyen édes a gyümölcs)
- 1 tk citrus pektin (lehet alma pektin is)
- 1 ek tápióka keményítő + a szóráshoz
- 1 kisebb citrom felének leve
Elkészítés:
- Az tésztáját csináltam ehhez a recepthez, annyi különbséggel, hogy nem laktózmentes, hanem növényi vajat használtam.
- A tészta elég egy 22 cm-es formához, viszont végre szerettem volna kipróbálni a hónapokkal ezelőtt vett kicsi formáimat, így nekem 3 kisebb pitém lett.
- Amíg a pitetészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. Az epret megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
- A felvágott gyümölcsöt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, pektint és a tápióka keményítőt, és alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, egy sütőpapíron kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és a piteforma aljába fektetjük.
- A tésztát megszórjuk tápióka keményítővel, erre kerül a gyümölcsös töltelék, hogy ne áztassa el a tészta alját.
- Ezután megtöltjük a pitét (vagy pitéket) a gyümölccsel, ha nagyon sok levet ereszett, akkor a levet hagyjuk a tálban. Majd a süti tetejét rácsokkal vagy kiszaggatott formákkal díszítjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) sütjük, ha 22-cm-es formát használtunk, akkor kb. 40 percig, az én formáimnak elég volt 30 perc.
- A formát tegyük egy tepsire, és úgy tegyük a sütőbe, mert valószínűleg ki fog bugyogni a töltelék
- Miután elkészült a pite, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, mert úgy fog benne megkötni az "eper lekvár". Tálalás előtt porcukorral szórhatjuk.