• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Epres pite

2019-05-24 Maresz

Már nagyon régen készítettem pitét, és a mostani hűvösebb napokban ismét kedvet kaptam hozzá. A zöldségesnél pedig nagyon finom, érett epret kaptam, úgyhogy nem is volt kérdés a töltelék. 🙂

Nem nagyon szeretek olyan gyümölccsel pitét készíteni, ami nagyon sok levet ereszt, mert a gluténmentes tészta elég könnyen szétázik. Viszont mindenképpen szerettem volna friss, nyári gyümölcsöket is felhasználni.

Így gondoltam, hogy kipróbálom a pektint, amit a lekvárkészítéshez is használok, hátha sikerül valamennyire megszilárdítani a tölteléket, és szuperül működött a módszer. Miután megsültek a sütik, megvártam, hogy teljesen kihűljenek, és nagyon jól megkocsonyásodott a töltelék. Gyakrolatilag lekvárt főztem pitében. 😀

Print

Epres pite

Elkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés

Előkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés

Mennyiség: 22 cm-es piteforma

Hozzávalók:

A tésztához:

  • lásd almás pite tésztája

A töltelékhez:

  • 630 g eper
  • 3-4 ek kristálycukor (lehet több vagy kevesebb is, attól függően, hogy milyen édes a gyümölcs)
  • 1 tk citrus pektin (lehet alma pektin is)
  • 1 ek tápióka keményítő + a szóráshoz
  • 1 kisebb citrom felének leve

Elkészítés:

  1. Az  tésztáját csináltam ehhez a recepthez, annyi különbséggel, hogy nem laktózmentes, hanem növényi vajat használtam.
  2. A tészta elég egy 22 cm-es formához, viszont végre szerettem volna kipróbálni a hónapokkal ezelőtt vett kicsi formáimat, így nekem 3 kisebb pitém lett.
  3. Amíg a pitetészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. Az epret megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
  4. A felvágott gyümölcsöt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, pektint és a tápióka keményítőt, és alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, egy sütőpapíron kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és a piteforma aljába fektetjük.
  6. A tésztát megszórjuk tápióka keményítővel, erre kerül a gyümölcsös töltelék, hogy ne áztassa el a tészta alját.
  7. Ezután megtöltjük a pitét (vagy pitéket) a gyümölccsel, ha nagyon sok levet ereszett, akkor a levet hagyjuk a tálban. Majd a süti tetejét rácsokkal vagy kiszaggatott formákkal díszítjük.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) sütjük, ha 22-cm-es formát használtunk, akkor kb. 40 percig, az én formáimnak elég volt 30 perc.
  9. A formát tegyük egy tepsire, és úgy tegyük a sütőbe, mert valószínűleg ki fog bugyogni a töltelék
  10. Miután elkészült a pite, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, mert úgy fog benne megkötni az "eper lekvár". Tálalás előtt porcukorral szórhatjuk.

 

 

Kategóriák: Desszert Címkék: eper, gluténmentes, pite, tejmentes

Previous Post: « Epres sajttorta eperöntettel
Next Post: Panna cotta cseresznyés öntettel »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2022 · MennyeiMentes