Az átállás a gluténmentes életmódra sok minden mást is megváltoztatott az étrendünkben, például sokkal kevesebb húst eszünk azóta, ha eszünk, inkább csirkét, vad madarakat vagy halat.
Az első vad recept, amit elkészítettem ez a sült fácán volt, és sikerült vele elég nagy sikert aratnom. Szerintem ez is egy olyan étel, ami megmutatja, hogy attól, hogy nem eszem gluténosat még nem jelenti azt, hogy folyton unalmas és papírízű dolgok kerülnek az asztalunkra, sőt pont, hogy ez nyitott egy kaput a sokkal változatosabb, érdekesebb és különlegesebb fogásoknak. (És elég menőnek is érzem magam, amikor a hozzánk vendégségbe érkezők dicséreteit begyűjtöm.)
A fácánról tudni kell, hogy elég száraz a húsa, így sütéskor nagyon ki tud száradni, és kemény marad, ezt elkerülendő előtte pár órára be kell pácolni, hogy puha és szaftos legyen.
Sült fácán kakukkfüves sült szőlővel
Előkészítési idő: kb 6 óra (pácolás)
Elkészítési idő: 45 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 2 db megtisztított fácán
- 150 gramm vaj
- 1 csokor kakukkfű
- 8 szelet bacon
A páchoz:
- 2 liter hideg víz
- 200 gramm nádcukor
- 200 gramm só
- 20 db egész feketebors
- 10 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kg jég
A sült szőlőhöz:
- 2 kg sötét szemű szőlő
- 1 csokor kakukkfű
- Só, ízlés szerint
- Olívaolaj
Elkészítés:
- Egy nagy lábosba 2 liter hideg vizet öntünk, és hozzáadjuk a pác összes hozzávalóját, majd felforraljuk őket.
- Miután felforrt, a jéggel lehűtjük a páclevet, és beletesszük a fácánokat, és 6 órára hideg helyre tesszük őket.
- 6 óra elteltével, a sütőt 230 C fokra melegítjük, a fácánokat kivesszük a pácból, és leszárítjük őket, a vajat és a kakukkfüvet a fácánok belsejébe tesszük.
- A fácánokat betesszük a sütőbe, és a sütő hőmérsékletét azonnal levesszük 200 C fokra, a fácánokat 20 percig sütjük.
- A 20 perc elteltével kivesszük, és a bacon szeletekkel betakarjuk őket.
- Ezután tovább 15 percre visszatesszük őket sülni.
- Akkor jó, ha a hús legvastagabb részénél eléri a 65 C fokot, ezt húshőmérővel tudjuk ellenőrizni, vagy ha ilyen nincs, akkor egy tűvel megszúrjuk a húst, és ha már csak alig rózsaszín lé folyik belőle elkészült.
- Ha még nem jó, további 5 percig sütjük.
- A szőlőt megmossuk, a szemeket leszedjük a fürtről, és olívaolajba forgatjuk őket, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a sót.
- Egy tepsibe tesszük és 200 C fokra előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük.