Sült fácán kakukkfüves sült szőlővel
Előkészítési idő: kb 6 óra (pácolás)
Elkészítési idő: 45 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 2 db megtisztított fácán
- 150 gramm vaj
- 1 csokor kakukkfű
- 8 szelet bacon
A páchoz:
- 2 liter hideg víz
- 200 gramm nádcukor
- 200 gramm só
- 20 db egész feketebors
- 10 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kg jég
A sült szőlőhöz:
- 2 kg sötét szemű szőlő
- 1 csokor kakukkfű
- Só, ízlés szerint
- Olívaolaj
Elkészítés:
- Egy nagy lábosba 2 liter hideg vizet öntünk, és hozzáadjuk a pác összes hozzávalóját, majd felforraljuk őket.
- Miután felforrt, a jéggel lehűtjük a páclevet, és beletesszük a fácánokat, és 6 órára hideg helyre tesszük őket.
- 6 óra elteltével, a sütőt 230 C fokra melegítjük, a fácánokat kivesszük a pácból, és leszárítjük őket, a vajat és a kakukkfüvet a fácánok belsejébe tesszük.
- A fácánokat betesszük a sütőbe, és a sütő hőmérsékletét azonnal levesszük 200 C fokra, a fácánokat 20 percig sütjük.
- A 20 perc elteltével kivesszük, és a bacon szeletekkel betakarjuk őket.
- Ezután tovább 15 percre visszatesszük őket sülni.
- Akkor jó, ha a hús legvastagabb részénél eléri a 65 C fokot, ezt húshőmérővel tudjuk ellenőrizni, vagy ha ilyen nincs, akkor egy tűvel megszúrjuk a húst, és ha már csak alig rózsaszín lé folyik belőle elkészült.
- Ha még nem jó, további 5 percig sütjük.
- A szőlőt megmossuk, a szemeket leszedjük a fürtről, és olívaolajba forgatjuk őket, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a sót.
- Egy tepsibe tesszük és 200 C fokra előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/sult-facan-kakukkfuves-sult-szolovel/