A konyhámban tartott rengeten féle mag között a mogyoró kiemelkedő szerepet kap, ennek egyik oka az, hogy mennyei mogyorókrém készül belőle, megint csak, mint a mandulavajnál, a boltban kapható árának töredékéért, és mindössze négy hozzávalóból.
Előre szólok, hogy durva függőséget okoz, és az ember rövid időn belül azt veszi észre, hogy ipari mennyiségben gyárta, és fogyasztja is a mogyorkrémet.
Legfőképp banános mogyorókrémes palacsintába vagy mogyorótortába szoktam felhasználni, de magában is nagyon finom.
Mogyorókrém
Előkészítséi idő: 10 perc
Elkészítséi idő: 15 - 20 perc
Mennyiség: 230 gramm
Hozzávalók:
- 200 gramm törökmogyoró
- 90 ml méz
- 1,5 evőkanál nyers kakaópor vagy más jó minőségű kakaópor
- 70 ml víz
Elkészítés:
- A mogyorót 200 C fokra melegített sütőben kb 10 percig sütjük, ezután hagyjuk kihülni.
- Miután kihült, legalább 10 percre az aprítógépbe tesszük.
- Amikor jó krémes állagú lett, nincsenek benne mogyoró darabok, hozzáadjuk a mézet, és a kakaóport.
- Tovább keverjük a hozzávalókat az aprítóban 1 - 2 percig, a kakaóportól elég keményre összeáll a massza, ettől nem kell megijedni.
- Hozzátesszük a vizet, és ezzel még 2 percig keverjük.
- Az elkészült mogyorókrémet tiszta üvegbe töltjük, és a hűtőben tároljuk. (Attól nem kell félni, hogy megromlik, általában esélye sincs rá. 🙂 )
Megjegyzés: Én nagyon erős aprítógépet használok, így a 200 gramm mogyorót egyszerre teszem a gépbe, ha a tiéd nem olyan erős, akkor jobb 2 részletben csinálni.