Az olasz konyha nagy rajongója vagyok, mondhatjuk, hogy igazán az olasz ösztöndíjam ideje alatt tanultam meg főzni, addig csak a sütés érdekelt, a főzéssel kicsit hadilábon álltam. Így, amikor leginkább csak magamra voltam utalva, elmélyültem a főzés rejtelmeiben is, végülis nem élhettem volna minden nap pizzán (ezt csak onnan tudom, hogy megpróbálkoztam vele).
A legfinomabb és megfizethetőbb ételek a tészták és a rizottók voltak, miután hazajöttem, itthon is nagyon szerettem őket készíteni. És az a helyzet, hogy az érzékenységem kiderültéig (abszolút igazságtalanul), a tészták álltak nyerésre, rengeteg félét készítettem, és faltam be. Azután viszont áttértem a rizottókra, és most ők a nagy kedvenceim, majdnem olyan gyorsan elkészülnek, mint a tészták, tényleg csak az a lényeg, hogy rizottó rizst használjunk, különben soha nem fő meg.
Most egy kakukkfüves – királyrákos rizottót készítettem, ami nagyon jó opció lehet egy hétvégi vacsorának.
Kakukkfüves - királyrákos rizottó
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
A szószhoz:
300 gramm királyrák (helyettesíthetjük koktélrákkal is), megtisztítva
100 ml tejszín
4 evőkanál paradicsomszósz
40 ml brandy
3 szál friss kakukkfű
Nagy diónyi vaj
Fél vöröshagyma
Só, ízlés szerint
Bors, ízlés szerint
A rizottóhoz:
160 gramm rizottó rizs (én arborio fajtát használtam)
500 ml víz
150 ml fehér bor
10 gramm vaj
Fél vöröshagyma
Só, ízlés szerint
Elkészítés:
- A szósszal kezdjük, a fél vöröshagymát a vajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és kicsit tovább dinszteljük, de óvatosan, hogy ne égjen meg.
- Beletesszük a rákot, és félig megfőzzük.
- Hozzáöntjük a brandy-t, és hagyjuk, hogy elpárologjon.
- Ezután jöhet a 4 evőkanál paradicsomszósz és a tejszín.
- A szószt sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. Ezután lefedve félretehetjük.
- A rizottóhoz először megdinszteljük a hagyma másik felét a vajon.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, és megpirítjuk egy kicsit.
- Majd beleöntjük a bort, és magas hőmérsékleten elpárologtatjuk a rizsről.
- Ezután a vizet fokozatosan hozzáöntjük, hogy a rizs már majdnem puhára főjön.
- Ekkor hozzáadjuk a szószt, és azzal készre főzzük.