• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Kakukkfüves – királyrákos rizottó

2018-03-15 Maresz

Az olasz konyha nagy rajongója vagyok, mondhatjuk, hogy igazán az olasz ösztöndíjam ideje alatt tanultam meg főzni, addig csak a sütés érdekelt, a főzéssel kicsit hadilábon álltam. Így, amikor leginkább csak magamra voltam utalva, elmélyültem a főzés rejtelmeiben is, végülis nem élhettem volna minden nap pizzán (ezt csak onnan tudom, hogy megpróbálkoztam vele). 

A legfinomabb és megfizethetőbb ételek a tészták és a rizottók voltak, miután hazajöttem, itthon is nagyon szerettem őket készíteni. És az a helyzet, hogy az érzékenységem kiderültéig (abszolút igazságtalanul), a tészták álltak nyerésre, rengeteg félét készítettem, és faltam be. Azután viszont áttértem a rizottókra, és most ők a nagy kedvenceim, majdnem olyan gyorsan elkészülnek, mint a tészták, tényleg csak az a lényeg, hogy rizottó rizst használjunk, különben soha nem fő meg.

Most egy kakukkfüves – királyrákos rizottót készítettem, ami nagyon jó opció lehet egy hétvégi vacsorának.

Print

Kakukkfüves - királyrákos rizottó

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: 2 főre

Hozzávalók:

A szószhoz:

300 gramm királyrák (helyettesíthetjük koktélrákkal is), megtisztítva

100 ml tejszín

4 evőkanál paradicsomszósz

40 ml brandy

3 szál friss kakukkfű

Nagy diónyi vaj

Fél vöröshagyma

Só, ízlés szerint

Bors, ízlés szerint

A rizottóhoz:

160 gramm rizottó rizs (én arborio fajtát használtam)

500 ml víz

150 ml fehér bor

10 gramm vaj

Fél vöröshagyma

Só, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A szósszal kezdjük, a fél vöröshagymát a vajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és kicsit tovább dinszteljük, de óvatosan, hogy ne égjen meg.
  3. Beletesszük a rákot, és félig megfőzzük.
  4. Hozzáöntjük a brandy-t, és hagyjuk, hogy elpárologjon.
  5. Ezután jöhet a 4 evőkanál paradicsomszósz és a tejszín.
  6. A szószt sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. Ezután lefedve félretehetjük.
  7. A rizottóhoz először megdinszteljük a hagyma másik felét a vajon.
  8. Ezután hozzáadjuk a rizst, és megpirítjuk egy kicsit.
  9. Majd beleöntjük a bort, és magas hőmérsékleten elpárologtatjuk a rizsről.
  10. Ezután a vizet fokozatosan hozzáöntjük, hogy a rizs már majdnem puhára főjön.
  11. Ekkor hozzáadjuk a szószt, és azzal készre főzzük.

Kategóriák: Vacsora Címkék: gluténmentes, rizottó

Previous Post: « Sütőben sült édesburgonya aszalt paradicsomos majonézzel
Next Post: Gluténmentes cseresznyés pite »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes