• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Gluténmentes cseresznyés pite

2018-03-25 Maresz

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem nagy kedvenceim a gyümölcsös piték, egyszerűek, nagyon gyorsan elkészülnek, mégis annyira finomak, hogy simán versenybe szállhatnak a legrafináltabb desszertekkel.

Kicsit zavart, hogy a tavasz úgy döntött, várat még magára, és miközben mi napfényre, és virágokra vágytunk, ő inkább átadta helyét a téli hidegeknek. Eszembe jutott, hogy tavaly annyi cseresznyénk termett, hogy nem tudtuk megenni mindet, és lefagyasztottunk néhány zacskóval.

Hogy egy kis nyarat varázsoljak a borongós hétvégébe, úgy döntöttem csinálok egy gluténmentes cseresznyés pitét. Végül akkora sikere lett, hogy alig bírtam legalább a fotózás idejére megmenteni, aztán persze nem is tartott sokáig, mert mindenkinek nagyon ízlett.

A recept elkészíthető bármilyen más fagyasztott vagy friss gyülömölccsel is.

Print

Gluténmentes cseresznyés pite

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 30 - 35 perc

Mennyiség: 26 cm-es tortaforma, kb 8fő

Hozzávalók:

  • 180 gramm rizsliszt
  • 180 gramm vaj, szobahőmérsékletű
  • 180 gramm cukor
  • 4 egész tojás, szobahőmérsékletű
  • 3/4 zacskó sütőpor
  • 1 rúd vanília
  • 500 gramm fagyasztott cseresznye, kiolvasztva
  • 50 gramm cukor, a cseresznyéhez

Elkészítés:

  1. A kiolvasztott cseresznyét megcukrozzuk, és kb 1 órát állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük.
  2. A vajat a tojás sárgájával a cukorral és a vaníliával robotgéppel habosra keverjük.
  3. Kimérjük a lisztet, és a sütőport jól elkeverjük benne.
  4. Majd a liszt és sütőpor keverékét a vajas krémhez adagoljuk (én kb 3 részre osztva adom hozzá), és simára keverjük.
  5. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  6. A fehérje habot a tésztához keverjük, már nem robotgéppel, hanem óvatosan egy fakanállal, hogy a hab ne törjön össze.
  7. A tésztát a kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük (vagy egy hasonló méretű tepsibe).
  8. A lecsöpögtetett cseresznyét nagyjából egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 - 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Megjegyzés: a tálaláskor adtam hozzá egy kis ribizlit is, és csináltam tejszínhabot. 200 ml 35%-os lehűtött tejszínhabot egy hideg keverőtálban cukor nélkül felvertem, és hozzáadtam a cseresznye levét. 

Kategóriák: Desszert Címkék: cseresznye, gluténmentes, pite

Previous Post: « Kakukkfüves – királyrákos rizottó
Next Post: Medvehagymás tojáskrém »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2025 · MennyeiMentes