Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem nagy kedvenceim a gyümölcsös piték, egyszerűek, nagyon gyorsan elkészülnek, mégis annyira finomak, hogy simán versenybe szállhatnak a legrafináltabb desszertekkel.
Kicsit zavart, hogy a tavasz úgy döntött, várat még magára, és miközben mi napfényre, és virágokra vágytunk, ő inkább átadta helyét a téli hidegeknek. Eszembe jutott, hogy tavaly annyi cseresznyénk termett, hogy nem tudtuk megenni mindet, és lefagyasztottunk néhány zacskóval.
Hogy egy kis nyarat varázsoljak a borongós hétvégébe, úgy döntöttem csinálok egy gluténmentes cseresznyés pitét. Végül akkora sikere lett, hogy alig bírtam legalább a fotózás idejére megmenteni, aztán persze nem is tartott sokáig, mert mindenkinek nagyon ízlett.
A recept elkészíthető bármilyen más fagyasztott vagy friss gyülömölccsel is.
Gluténmentes cseresznyés pite
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 30 - 35 perc
Mennyiség: 26 cm-es tortaforma, kb 8fő
Hozzávalók:
- 180 gramm rizsliszt
- 180 gramm vaj, szobahőmérsékletű
- 180 gramm cukor
- 4 egész tojás, szobahőmérsékletű
- 3/4 zacskó sütőpor
- 1 rúd vanília
- 500 gramm fagyasztott cseresznye, kiolvasztva
- 50 gramm cukor, a cseresznyéhez
Elkészítés:
- A kiolvasztott cseresznyét megcukrozzuk, és kb 1 órát állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük.
- A vajat a tojás sárgájával a cukorral és a vaníliával robotgéppel habosra keverjük.
- Kimérjük a lisztet, és a sütőport jól elkeverjük benne.
- Majd a liszt és sütőpor keverékét a vajas krémhez adagoljuk (én kb 3 részre osztva adom hozzá), és simára keverjük.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A fehérje habot a tésztához keverjük, már nem robotgéppel, hanem óvatosan egy fakanállal, hogy a hab ne törjön össze.
- A tésztát a kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük (vagy egy hasonló méretű tepsibe).
- A lecsöpögtetett cseresznyét nagyjából egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 - 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Megjegyzés: a tálaláskor adtam hozzá egy kis ribizlit is, és csináltam tejszínhabot. 200 ml 35%-os lehűtött tejszínhabot egy hideg keverőtálban cukor nélkül felvertem, és hozzáadtam a cseresznye levét.