Nekem a sütés – főzés az egyik legmegnyugtatóbb és legkreatívabb tevékenység, amit csak el tudok képzelni, az ember fog egy csomó hozzávalót, amik önmagukban árvák, és teremt belőlük valamit. Persze előfordul, hogy az a valami nem éppen olyan lesz, amilyennek elképzeltünk, de hát istenem mindig van egy új nap. Az evés pedig öröm, szóval, a legjobb dolog, amit a boldogságunkért tehetünk, hogy főzünk, és utána megesszük. 😀
Már nagyon hiányzott a főzés, mert utóbbi időben sajnos, betegség és munka miatt, nem nagyon volt időm receptekkel kísérletezgetni. Most viszont újra visszatértem a konyhába, hogy kezembe vegyem a habverőt és a fakanalat. Már karácsonykor elkezdtem dolgozni a csokis – narancsos kuglóf receptjén, amit most sikerült véglegesítenem, és leírnom.
Ha nincs otthon mini kuglóf formátok, akkor csináljátok nyugodtan rendes kuglóf formában, eredetileg ez a recept is úgy készült, csak időközben sikerült beszereznem egy mini sütőformát, és annyira cuki, hogy nem tudtam ellenállni neki.
Csokis - narancsos mini kuglóf
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 15 perc (a nagy kuglófnak 40 perc)
Mennyiség: 24 db mini kuglóf vagy 1 nagy méretű kuglóf
Hozzávalók:
- 200 gramm rizsliszt
- 150 gramm gluténmentes zabliszt
- 200 gramm laktózmentes vaj
- 5 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl növényi tej vagy laktózmentes tej
- 1 rúd vanília
- 1 nagy narancs héja
- 100 gramm 70%-os étcsoki
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A sárgákat a vajjal, cukorral, vaníliával és a narancs héjával robotgéppel habosra keverjük.
- Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral jól elkevert lisztet.
- Mikor egynemű lesz, belecsorgatjuk a tejet is, és jól elkeverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fakanállal óvatosan a többi tésztához keverjük.
- A kuglóf formát jól kivajazzuk, kilisztezzük, és megtöltjük a tésztával.
- 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ha rendes méretű formát használunk, akkor 40 - 45 perc a sütési idő.
- Miután kihűltek a kuglófok a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és a sütik tetejére csorgatjuk.