A gyerekkori karácsonyokat idézi bennem a mézeskalács. Anyukám egy héttel az ünnep előtt megsütötte a gyönyörű, aranybarna, puha sütiket, a mi feladatunk pedig a díszítés volt.
Mindig egy hadseregrevaló készült belőlük, de tényleg, legalább 100 darab. Mikor a díszítésre került a sor, az elején még rettentő lelkesen készítettem a szép, fehér csipkés habdíszítést. Aztán persze elvesztettem a türelmem, és átváltottam mindegy hogy néz ki, csak legyen rajta sok máz üzemmódba.
Azok nagyon vidám már estébe forduló délutánok voltak, rengeteget nevettünk, ahogy anyukám próbálta kordában tartani a folyamatot, mi meg kentük a habot mindenre.
Az, hogy ennyire odavagyok a karácsonyért, ezeknek a csodás közös élményeknek is köszönhető.
A következő recept pedig az anyukámféle mézeskalács gluténmentes változata. Fogadjátok szeretettel! 🙂
Gluténmentes mézeskalács
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 8 -10 perc
Mennyiség: 40 - 50 db a forma méretétől függően
Hozzávalók:
- 500 gramm gluténmentes süteményliszt
- 200 gramm porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 30 gramm laktózmentes vaj
- 1 tojássárgája a megkenéshez
A mázhoz:
- 120 gramm cukor
- 1 tojásfehérje
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót kimérjük egy tálba, és összegyúrjuk.
- Ha a tészta túl puhának tűnik, akkor adhatunk még hozzá egy kis lisztet.
- A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a formákat.
- A sütik tetejét tojássárgájával megkenjük. (Ahogy a képen is látjátok, én nem mindegyiket kentem meg vele, mert szeretem úgy is, ha nem fényes a teteje.)
- 180 C fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük.
- A tojásfehérjét a cukorral és citrommal kimérjük egy tálba, és nagyon kemény habbá verjük fel őket.
- Amikor kisültek a mézesek díszíthetjük is őket.
Megjegyzés: a sütési időre nagyon figyeljünk oda, mert könnyen megég a tészta.