• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Gluténmentes mézeskalács

2017-12-06 Maresz

A gyerekkori karácsonyokat idézi bennem a mézeskalács. Anyukám egy héttel az ünnep előtt megsütötte a gyönyörű, aranybarna, puha sütiket, a mi feladatunk pedig a díszítés volt.

Mindig egy hadseregrevaló készült belőlük, de tényleg, legalább 100 darab. Mikor a díszítésre került a sor, az elején még rettentő lelkesen készítettem a szép, fehér csipkés habdíszítést. Aztán persze elvesztettem a türelmem, és átváltottam mindegy hogy néz ki, csak legyen rajta sok máz üzemmódba.

Azok nagyon vidám már estébe forduló délutánok voltak, rengeteget nevettünk, ahogy anyukám próbálta kordában tartani a folyamatot, mi meg kentük a habot mindenre.

Az, hogy ennyire odavagyok a karácsonyért, ezeknek a csodás közös élményeknek is köszönhető.

A következő recept pedig az anyukámféle mézeskalács gluténmentes változata. Fogadjátok szeretettel! 🙂

Print

Gluténmentes mézeskalács

Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítési idő: 8 -10 perc

Mennyiség: 40 - 50 db a forma méretétől függően

Hozzávalók:

  • 500 gramm gluténmentes süteményliszt
  • 200 gramm porcukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 30 gramm laktózmentes vaj
  • 1 tojássárgája a megkenéshez

A mázhoz:

  • 120 gramm cukor
  • 1 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót kimérjük egy tálba, és összegyúrjuk.
  2. Ha a tészta túl puhának tűnik, akkor adhatunk még hozzá egy kis lisztet.
  3. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a formákat.
  4. A sütik tetejét tojássárgájával megkenjük. (Ahogy a képen is látjátok, én nem mindegyiket kentem meg vele, mert szeretem úgy is, ha nem fényes a teteje.)
  5. 180 C fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. 
  6. A tojásfehérjét a cukorral és citrommal kimérjük egy tálba, és nagyon kemény habbá verjük fel őket.
  7. Amikor kisültek a mézesek díszíthetjük is őket.

Megjegyzés: a sütési időre nagyon figyeljünk oda, mert könnyen megég a tészta.

Kategóriák: Desszert Címkék: gluténmentes, laktózmentes, mézes, mézeskalács

Previous Post: « Kókuszos – chilis édesburgonya krémleves
Next Post: Csokis – narancsos mini kuglóf »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes