Most, hogy beköszöntött a latyakos, hűvös idő, nem árt vigyázni a megfázással. Igyekszünk minél több gyógynövényteát, gyömbért és vitamindús ételt enni, hogy elkerüljük a bacikat (vagy ők kerüljenek el minket).
Ez az “aranytejben” (golden milk, vagy kurkumás latte) főtt zabkása pedig tele van mindenféle jóval, a gyömbér mellett kurkumát és fahéjat is tettem bele. Mivel itthon nem sok helyen kapható friss kurkuma, ezért én szárítottat használtam, de szerintem az íze ugyanolyan finom lett. Édesítőnek almaszirupot adtam hozzá, de ezt könnyen helyettesíthetitek juharsziruppal vagy mézzel. Ha a juharszirupot választjátok egy kicsit többre lesz szükség, mint az almaszirupból, mert kevésbé édes az íze.
Aranytejben főtt zabkása
Nyomtatás PinHozzávalók
- 300 ml mandulatej
- 70 g gluténmentes kisszemű zabpehely
- 1 tk kurkuma
- 1 tk fahéj
- 1 cm friss gyömbér, reszelve
- 1-2 ek almaszirup
- 1 tk kókuszolaj
- kevés étcsoki és kakaópor
Elkészítés
- A mandulatejet, a zabpehlyet, a fűszereket és a kókuszolajat egy kisebb lábasban közepes hőmérsékleten feltesszük főni. Időnként megkeverjük.
- Amikor a zabpehely már felvette a tej felét, hozzáadjuk az almaszirupot (mézzel vagy juharsziruppal tudjátok helyettesíteni), és puhára főzzük.
- Még melegen bögrékbe vagy müzlistálba tálalajuk, a tetejét pedig megszórhatjuk kakaóporral és étcsokit reszelhetünk rá.