• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Fokhagymás – kakukkfüves sütőtök krémleves

2019-10-25 Maresz

A kiskertben sütőtökből is jó sok termett, így nem hagyhattam ki, hogy a kedvenc sütőtök krémlevesemet elhozzam a blogra. Ami kakukkfűvel és fokhagymával készül.

Nagyon egyszerű recept, a munka nagy része a sütőben zajlik, amikor a tököt megsütjük a fűszerekkel. Legjobban füstölt fokhagymával szeretjük, de ha ez épp nincs otthon, akkor néhány gerezd fokhagyma vagy akár a fokhagymapor is tökéletes.

Ezt a levest hokkaido tökből készítettem, de ugyanilyen finom, ha pézsmatököt használtok hozzá, vagy bármi más egyebet, amit szerettek. Ha édesebb levesre vágynátok, akkor itt találtok egy körtéset, itt pedig egy narancsosat.

Dísztökök és hokkaidok
Chioggia di marina
Fokhagymás – kakukkfüves sütőtök krémleves

Fokhagymás – kakukkfüves sütőtök krémleves

Nyomtatás Pin
Előkészítési idő: 40 minutes
Elkészítési idő: 20 minutes
Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók

  • 1 közepes hokkaido tök
  • 200 ml mandulatejszín
  • 1 ek füstölt fokhagyma vagy 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 tk kakukkfű
  • 3 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 500 ml víz

Elkészítés

  • A tököt felvagdossuk, kiszedjük a magjait, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  • A sütőt alul-felül sütési módban előmelegítjük 200 fokra.
  • A tököt meglocsoljuk 4 ek olívaolajjal, megszórjuk a kakukkfűvel, és a füstölt fokhagymával (vagy a felvagdosott fokhagymával), sózzuk és borsozzuk. Betesszük a sütőbe, és 40 – 50 percig sütjük, amíg megpuhul.
  • A hagymát apróra vágjuk, és egy lábosban megdinszteljük a maradék 2 ek olívaolajon.
  • A sütötökről lehúzzuk a héjat, majd a dinsztelt hagymára tesszük. Hozzáöntjük a vizet, és elkeverjük.
  • Mikor felforrt turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. Hozzáadjuk a mandulatejszínt, ha ezután túl sűrűnek találjuk adhatunk hozzá még vizet.
  • Megkóstoljuk, majd ha szükséges sózzuk és borsozzuk.
  • Tálaláskor meglocsolhatjuk tökmagolajjal, és megszórjuk pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal.

Kategóriák: A kiskertből, Ebéd, Vacsora Címkék: fokhagyma, gluténmentes, sütőtök, tejmentes, vegán, vegetáriánus

Previous Post: « Mákos guba vaníliasodóval
Next Post: “Aranytejben” főtt zabkása »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes