A kiskertben sütőtökből is jó sok termett, így nem hagyhattam ki, hogy a kedvenc sütőtök krémlevesemet elhozzam a blogra. Ami kakukkfűvel és fokhagymával készül.
Nagyon egyszerű recept, a munka nagy része a sütőben zajlik, amikor a tököt megsütjük a fűszerekkel. Legjobban füstölt fokhagymával szeretjük, de ha ez épp nincs otthon, akkor néhány gerezd fokhagyma vagy akár a fokhagymapor is tökéletes.
Ezt a levest hokkaido tökből készítettem, de ugyanilyen finom, ha pézsmatököt használtok hozzá, vagy bármi más egyebet, amit szerettek. Ha édesebb levesre vágynátok, akkor itt találtok egy körtéset, itt pedig egy narancsosat.
Fokhagymás – kakukkfüves sütőtök krémleves
Nyomtatás PinElőkészítési idő: 40 minutes
Elkészítési idő: 20 minutes
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók
- 1 közepes hokkaido tök
- 200 ml mandulatejszín
- 1 ek füstölt fokhagyma vagy 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 tk kakukkfű
- 3 tk só
- 1 tk bors
- 1 közepes vöröshagyma
- 6 ek olívaolaj
- 500 ml víz
Elkészítés
- A tököt felvagdossuk, kiszedjük a magjait, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- A sütőt alul-felül sütési módban előmelegítjük 200 fokra.
- A tököt meglocsoljuk 4 ek olívaolajjal, megszórjuk a kakukkfűvel, és a füstölt fokhagymával (vagy a felvagdosott fokhagymával), sózzuk és borsozzuk. Betesszük a sütőbe, és 40 – 50 percig sütjük, amíg megpuhul.
- A hagymát apróra vágjuk, és egy lábosban megdinszteljük a maradék 2 ek olívaolajon.
- A sütötökről lehúzzuk a héjat, majd a dinsztelt hagymára tesszük. Hozzáöntjük a vizet, és elkeverjük.
- Mikor felforrt turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. Hozzáadjuk a mandulatejszínt, ha ezután túl sűrűnek találjuk adhatunk hozzá még vizet.
- Megkóstoljuk, majd ha szükséges sózzuk és borsozzuk.
- Tálaláskor meglocsolhatjuk tökmagolajjal, és megszórjuk pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal.