Talán ezért is vagyok annyira oda a paradicsomért, ami a konyha egyik alap hozzávalója. Sokszor készítek paradicsomszószos ételeket, ezt a receptet pedig tényleg egyszerű elkészíteni és a népszerűségünk nagyot nő majd a barátaink és családunk körében. Ami kölön jó, hogy előre elkészíthető.
A vöröbor és a vörösbor ecet nagyon karakteres ízt ad a szósznak, elképesztő finom húsételekhez vagy tésztákhoz.
Sült paradicsomszósz
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: kb 0,8 liter
Hozzávalók:
- 1 kg marhaszív paradicsom (jó más érett paradicsom is), feldarabolva
- 2 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl vörösbor
- 1 tk vörösbor ecet
- 1,5 ek paradicsom püré
- 2 tk nádcukor
- 1 csokor bazsalikom
- extra szűz olíva olaj
Elkészítés:
- A hagymát az olajon 10 percig dinszteljük, amíg megpuhul, de nem színeződik.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsompürét, néhány percig főzzük, néha megkeverjük, hogy ne égjen le.
- Beletesszük a vörösbort, 2-3 percig főzzük, amíg elkezd bugyogni.
- Az összes többi hozzávalót is hozzátesszük, sózzuk borsozzuk, és az egészet áttesszük egy hőálló edénybe.
- 200 C fokra felmelegített sütőben sütjük 40 percig, amíg a paradicsom megpuhul.
- Miután kivettük a sütőből aprítóba tesszük vagy botmixerrel pürésítjük.
- Ezután üvegbe töltjük, és miután lehült mehet a hűtőbe.
Megjegyzés:
Ha nem használjuk fel azonnal, hűtőben kb 1 hétig eláll. Le is fagyaszthatjuk, akkor tovább eltartható.