• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Gluténmentes szuperétel – a teff liszt a mentes étkezésben

2020-01-28 Maresz

Rendhagyó módon, most nem egy receptet szeretnék nektek bemutatni, hanem a Tibidabo Gluténmentes Pékség legújabb, Africana nevű termékeit, amik egy igazi „szuperétel” alapanyagból, a teff lisztből készülnek.

A teff lisztet már rég szerettem volna behozni a blogra, mert egyrészt nagyon egészséges, másrészt remekül működik a gluténmentes sütésben.

De, hogy mi is az a teff liszt?

Egy Afrikából, pontosabban Etiópiából származó gluténmentes gabonaféle, a szemek nagysága a mákszemek nagyságához hasonló, ezzel máris elnyerte a világ legkisebb gabonája címet. Az etiópok ősidők óta kenyérsütésre használják, az injera nevű lapos kenyerüket teffből készítik.

Sokféleképpen kipróbáltam őket, nagyon finomak krémlevesekhez vagy zöldségkrémekhez (különösen padlizsán- és avokádókrémhez). Jól illenek hozzájuk a lekvárok (nálam mindent vitt a narancslekvár) vagy a méz. 

A teffet nemcsak a mérete teszi különlegessé. Nagyon magas a fehérje-, és az ásványianyag-tartalma. 1 bögre teff kalciumtartalma megfelel 1 bögre spenót kalciumtartalmának. Ezen kívül vas-, magnézium- és foszfortartalma is említésre méltó. Alacsony a glikémiás indexe, így az is könnyen beillesztheti az étrendjébe, akinek erre is figyelnie kell. A rosttartalma viszont magas, ezzel pedig hozzájárul az egészséges bélflórához.

Három féle teff létezik: fehér (nem hántolt, hanem alapból világos), vörös és barna.

A Tibidabo Gluténmentes Pékség Africana zsemléje és szeletelt kenyere ez utóbbiból, a barna teffből készült. Nekem már első ránézésre megtetszettek, mert a színük a 100% rozskenyérre hasonlít, és az illatuk is kissé savanykás. Az ízük picit földes – magvas jellegű, viszont az utóízük a mandulára, marcipánra emlékeztet.

Pirítva pedig még kellemesebben kijön a mandulás ízük.

Nagyon laktatóak, sokáig kitartanak, tényleg csak órákkal reggeli után éheztem meg, viszont egyáltalán nem nehezített el. És ezt a hatást más is tapasztalta, például az etióp, kétszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok, hosszútávfutó Haile Gebrselassie a versenyei előtt teffet evett. 

Szóval, ha úgy döntenétek, hogy lefuttok egy olimpiai távot, vagy csak szeretnétek egy igazán finom, tápanyagokban gazdag kenyeret/zsemlét enni, próbáljátok ki az Africana termékeket! 🙂

Kategóriák: Egyéb Címkék: gluténmentes, kenyér, szponzorálttartalom, teff, zsemle

Previous Post: « Szivárvány quinoa saláta
Next Post: Paradicsomos – tonhalas spagetti »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2025 · MennyeiMentes