Az idei eperszezont dzsemfőzéssel kezdtem. Még tavaly határoztuk el, hogy magunk csináljuk a lekvárokat, dzsemeket, és lehetőleg minél több dolgot elteszünk, úgyhogy már alig vártam, hogy megint jöjjön a sok fincsi gyümölcs.
Arra törekszem a dzsemfőzésnél, hogy minél jobban megmaradjon a gyümölcsök íze és állaga, szóval semmit nem passzírozok vagy szűrök le. Most az eperdzsemmel is ez volt a célom, a gyümölcsöket csak felvágtam, a nagyobbakat 4 felé, a kisebbeket 2 felé, és nem turmixoltam őket össze. Így, ahogy a képen is látjátok, megmaradtak a gyümölcsök, a levükből pedig zselészerű massza lett, és színe is nagyon szépen megmarad pirosnak. Ez mondjuk a pektinnek is köszönhető, mert nem kell ór��kig főzni, így az értékes anyagok is jobban megmaradnak a gyümölcsben. Csak arra kell figyelni, hogy tényleg 100% gyümölcspektint használjunk, adalékok nélkül.
Idén ipari mennyiségben csináltam eperdzsemet, mert nálunk abból sosem elég, de ha ti kisebb adagban gondolkodtok, akkor 1 kg eperhez, 6 gramm gyümölcspektin és 300 gramm cukor az arány. Ha az eper jó édes, akkor elég 100 gramm cukor is, az enyém sajnos nem volt a legédesebb.
Eperdzsem
Előkészítési idő: 1,5 óra (az eper megpucolása, és felvagdosása)
Elkészítési idő: 1 óra
Mennyiség: 5,3 liter (7 db 0,5 literes és 6 db 0,3 literes üveggel tettem el)
Hozzávalók:
- 5 kilogramm eper
- 1,5 kilogramm cukor
- 30 gramm 100% gyümölcspektin (alma vagy citrus)
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
- A befőttesüvegeket forróvízzel kimossuk, én a sütőben gőz programon csírátlanítottam is őket, és hagyjuk őket kiszáradni.
- Az epret megpucoljuk, és felvagdossuk, majd egy nagy lábosba tesszük.
- A cukrot rászórjuk az eperre, ha van rá időnk, akkor egy éjszakára állni hagyhatjuk. (nem muszáj, enélkül is nagyon finom lesz)
- Magas hőmérsékleten feltesszük főni, és hozzáadjuk a pektint és a citromlevet.
- Gyakran megkeverjük, nehogy leégjen, ha túl magas a hőmérséklet, akkor lejjebb vesszük.
- Miután felforrt a gyümölcs, még kb 7-8 percig főzzük, ennyi idő alatt a pektintől besűrűsödik. (ha sűrűbbre szeretnénk, akkor hagyjuk még pár percig főni, de folyamatosan kevergessük)
- Miután elkészült, rögtön az üvegekbe töltjük.
- Az üvegekre rácsavarjuk a tetőt, és fejjel lefelé fordítjuk őket 10 percre, majd vissza.
- A kihüléskor a vákuum behúzza majd az üvegek tetejét.