Eperdzsem
Előkészítési idő: 1,5 óra (az eper megpucolása, és felvagdosása)
Elkészítési idő: 1 óra
Mennyiség: 5,3 liter (7 db 0,5 literes és 6 db 0,3 literes üveggel tettem el)
Hozzávalók:
- 5 kilogramm eper
- 1,5 kilogramm cukor
- 30 gramm 100% gyümölcspektin (alma vagy citrus)
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
- A befőttesüvegeket forróvízzel kimossuk, én a sütőben gőz programon csírátlanítottam is őket, és hagyjuk őket kiszáradni.
- Az epret megpucoljuk, és felvagdossuk, majd egy nagy lábosba tesszük.
- A cukrot rászórjuk az eperre, ha van rá időnk, akkor egy éjszakára állni hagyhatjuk. (nem muszáj, enélkül is nagyon finom lesz)
- Magas hőmérsékleten feltesszük főni, és hozzáadjuk a pektint és a citromlevet.
- Gyakran megkeverjük, nehogy leégjen, ha túl magas a hőmérséklet, akkor lejjebb vesszük.
- Miután felforrt a gyümölcs, még kb 7-8 percig főzzük, ennyi idő alatt a pektintől besűrűsödik. (ha sűrűbbre szeretnénk, akkor hagyjuk még pár percig főni, de folyamatosan kevergessük)
- Miután elkészült, rögtön az üvegekbe töltjük.
- Az üvegekre rácsavarjuk a tetőt, és fejjel lefelé fordítjuk őket 10 percre, majd vissza.
- A kihüléskor a vákuum behúzza majd az üvegek tetejét.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/eperdzsem/