Print

Eperdzsem

Előkészítési idő: 1,5 óra (az eper megpucolása, és felvagdosása)

Elkészítési idő: 1 óra

Mennyiség: 5,3 liter (7 db 0,5 literes és 6 db 0,3 literes üveggel tettem el)

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A befőttesüvegeket forróvízzel kimossuk, én a sütőben gőz programon csírátlanítottam is őket, és hagyjuk őket kiszáradni.
  2. Az epret megpucoljuk, és felvagdossuk, majd egy nagy lábosba tesszük.
  3. A cukrot rászórjuk az eperre, ha van rá időnk, akkor egy éjszakára állni hagyhatjuk. (nem muszáj, enélkül is nagyon finom lesz)
  4. Magas hőmérsékleten feltesszük főni, és hozzáadjuk a pektint és a citromlevet.
  5. Gyakran megkeverjük, nehogy leégjen, ha túl magas a hőmérséklet, akkor lejjebb vesszük.
  6. Miután felforrt a gyümölcs, még kb 7-8 percig főzzük, ennyi idő alatt a pektintől besűrűsödik. (ha sűrűbbre szeretnénk, akkor hagyjuk még pár percig főni, de folyamatosan kevergessük)
  7. Miután elkészült, rögtön az üvegekbe töltjük.
  8. Az üvegekre rácsavarjuk a tetőt, és fejjel lefelé fordítjuk őket 10 percre, majd vissza.
  9. A kihüléskor a vákuum behúzza majd az üvegek tetejét. 

 

Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/eperdzsem/