Ez a süti nemcsak elképesztően finom, de nem is kell sütni, és ez nyáron nagyon nagy előny, mert a melegben is muszáj valamit csinálnom, csak nincs kedvem a 200 fokos sütő mellett állni.
A “tészta” hasonlít a datolyás energiafalatok tésztájára, glutén- és tejmentes, és nagyon laktató, egy félnél többet nem is tudok egyszerre megenni. A krém ízesítéséhez eperdzsemet használtam, de ha szeretnétek, hogy teljesen cukormentes legyen, használhattok hozzá cukormentes dzsemet vagy lekvárt. Nagyon gyorsan elkészül, és pár napig simán eláll a hűtőben.
Gluténmentes epres minitorta
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Mennyiség: 3 minitorta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 70 gramm gluténmentes zabpehely
- 30 gramm kókuszreszelék
- 95 gramm király datolya (kb 7 db)
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál kókuszzsír
A töltelékhez:
- 200 gramm kókuszkrém
- 5 evőkanál eperdzsem vagy lekvár
A díszítéshez:
- 18 szem eper
- 20 gramm legalább 70%-os étcsoki
Elkészítés:
- A datolyát kimagozzuk, aprítógépbe tesszük, és hozzáadjuk a zabpelyhet, kókuszzsírt valamint a kakaóport, majd addig dolgozzuk, amíg jól összeállt tésztát kapunk. (Nekem ez kb 5-6 perc, de függ az aprító erejétől))
- A tésztát 3 részre osztjuk, és egyenletesen a tortaformákba nyomkodjuk őket.
- A kókuszkrémet jól elkeverjük a dzsemmel/lekvárral, majd megtöltjük vele a tortákat.
- Ezután 1 órára fagyasztóba tesszük őket.
- Miután letelt az 1 óra, kivesszük a formákat a fagyasztóból, és várunk egy kicsit, hogy a szélük megolvadjon.
- Egy éles késsel kipattintjuk a sütiket a formákból.
- Az epreket megmossuk, feldaraboljuk, és a torták tetejére tesszük.
- A csokit alacsony hőmérsékleten megolvasztjuk, majd a torták tetejére csorgatjuk.
- Elkészítés után hűtőben tároljuk.
Megjegyzés: a töltelékhez szilárd kókuszkrémet használtam, amit keleti vagy bioboltokban lehet kapni.