Print Recipe

Fokhagymás - kakukkfüves sütőtök krémleves

Prep Time40 mins
Cook Time20 mins
Servings: 4 főre

Ingredients

  • 1 közepes hokkaido tök
  • 200 ml mandulatejszín
  • 1 ek füstölt fokhagyma vagy 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 tk kakukkfű
  • 3 tk
  • 1 tk bors
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 500 ml víz

Instructions

  • A tököt felvagdossuk, kiszedjük a magjait, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  • A sütőt alul-felül sütési módban előmelegítjük 200 fokra.
  • A tököt meglocsoljuk 4 ek olívaolajjal, megszórjuk a kakukkfűvel, és a füstölt fokhagymával (vagy a felvagdosott fokhagymával), sózzuk és borsozzuk. Betesszük a sütőbe, és 40 - 50 percig sütjük, amíg megpuhul.
  • A hagymát apróra vágjuk, és egy lábosban megdinszteljük a maradék 2 ek olívaolajon.
  • A sütötökről lehúzzuk a héjat, majd a dinsztelt hagymára tesszük. Hozzáöntjük a vizet, és elkeverjük.
  • Mikor felforrt turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. Hozzáadjuk a mandulatejszínt, ha ezután túl sűrűnek találjuk adhatunk hozzá még vizet.
  • Megkóstoljuk, majd ha szükséges sózzuk és borsozzuk.
  • Tálaláskor meglocsolhatjuk tökmagolajjal, és megszórjuk pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal.