A tököt felvagdossuk, kiszedjük a magjait, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A sütőt alul-felül sütési módban előmelegítjük 200 fokra.
A tököt meglocsoljuk 4 ek olívaolajjal, megszórjuk a kakukkfűvel, és a füstölt fokhagymával (vagy a felvagdosott fokhagymával), sózzuk és borsozzuk. Betesszük a sütőbe, és 40 - 50 percig sütjük, amíg megpuhul.
A hagymát apróra vágjuk, és egy lábosban megdinszteljük a maradék 2 ek olívaolajon.
A sütötökről lehúzzuk a héjat, majd a dinsztelt hagymára tesszük. Hozzáöntjük a vizet, és elkeverjük.
Mikor felforrt turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. Hozzáadjuk a mandulatejszínt, ha ezután túl sűrűnek találjuk adhatunk hozzá még vizet.
Megkóstoljuk, majd ha szükséges sózzuk és borsozzuk.
Tálaláskor meglocsolhatjuk tökmagolajjal, és megszórjuk pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal.