Print Recipe

Mákos guba vaníliasodóval

Prep Time20 mins
Cook Time25 mins
Servings: 4 főre

Ingredients

A gubához

  • 4 db házi kifli szikkadt
  • 500 ml kókusztej
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk őrölt vanília
  • 4 ek darált mák

A sodóhoz

  • 400 ml kókusztej
  • 1 tk őrölt vanília
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek tápióka keményítő

Instructions

  • A szikkadt kifliket vékony szeletekre vágjuk, és egy nagyobb tálba tesszük.
  • A kókusztejet a vaníliával, 2 ek porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a narancshéjjal egy lábosba öntjük, és közepes hőmérsékleten felmelegítjük annyira, hogy a porcukor elolvadjon.
  • A felmelegített tejet a felvágott kiflire öntjük, és hagyjuk, hogy jól beszívja.
  • A mákot összekeverjük 2 ek porcukorral.
  • A kifliből egy réteget teszünk egy tűzálló tál aljába, megszórjuk mákkal, majd még egy réteg kiflit teszünk rá, ezután újra jöhet a mák. Addig ismételjük, amíg el nem fogy a kifli, a tetejére végül mák kerül.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük
  • Amíg sül a gubánk, előkészítjük a sodót.
  • 350 ml kókusztejet egy lábosba öntünk, hozzáadjuk a porcukrot és az őrölt vaníliát. Közepes lángon felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon benne.
  • A maradék 50 ml tejben csomómentesre keverjük a tápióka keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellet a többi tejhez öntjük.
  • Ezután felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg sodóállagú lesz.
  • A mákos gubát vaníliasodóval meglocsolva tálaljuk.