Lassan végére érek az őszi recepteknek, és ezt a sütőtökös gnocchit semmiképp nem akartam kihagyni az idei szezonból.
Bár még különösebben hűvös esték nincsenek, de ez egy tökéletes recept egy jó kis bekuckózós hétvégi vacsorához. A pirított zsálya nagyon jól illik a sütőtök édeskés ízéhez, aki pedig szeretné egy kis extrával feldobni, reszelhet rá parmezánt vagy juhsajtot.
Sütőtökös gnocchi zsályával
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 340 gramm sült sütőtök
- 1 egész tojás
- 270 gramm gluténmentes zabpehelyliszt + a nyújtáshoz
- 40 gramm tápióka keményítő
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 ág friss zsálya
Elkészítés:
- A megsült sütőtököt krumplinyomóval vagy apítógépben jól lepürésítjük.
- Egy tálban kimérjük a zablisztet, a tápióka keményítőt és a sót.
- Hozzáadjuk a tojást és a sütőtököt, majd puha, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát 2 -3 részre osztjuk, ahogy kényelmesebb, és liszttel megszórt munkalapon kézzel kb 1,5 - 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, amit 2 cm-es darabokra vágunk. Végül pedig villával kicsit lenyomjuk őket.
- Egy nagyobb fazekat 3/4-ig megtöltünk vízzel, és feltesszük forrni. Amikor a víz felforrt hozzáadunk 1 evőkanál olajat és 1 teáskanál sót.
- Amikor a víz felforrt, a gnocchi felét beledobjuk, és kb. 2 -3 perc alatt megfőzzük, feljönnek a víz tetejére, amikor elkészülnek. Egy szűrővel kiszedjük őket a vízből, majd a tészta másik felét is megfőzzük.
- A kókuszzsírt egy serpenyőben felmelegítjük, és a zsályaleveleket rádobjuk, majd megpirítjuk őket.
- Mikor a levelek megpirultak, a lecsepegtetett gnocchit a serpenyőbe öntjük, és átkeverjük a zsályával.