Bevallom a retekkel sokáig nem nagyon tudtam mit kezdeni, azon kívül, hogy vajas kenyérrel ettem, ami kétség kívül nagyon finom, de valljuk be, hogy a tavasz egyik első színes zöldsége ennél azért többre hivatott.
Tagjai vagyunk egy zöldségközösségnek, ahonnan hetente kapunk friss zöldségeket, ez egyrészt azért nagyon jó, mert tudjuk, hogy épp minek van tényleg szezonja, és emellett elképesztő kreatív is, mert azzal kell főznünk, amit kapunk. A múlt héten épp egy csomó retek érkezett, így ki kellett találnom valamit, hogy ne vajas kenyeret együnk minden nap.
Még valamikor tavaly ismerkedtem meg a sült retek salátával, amit aztán egy kicsit a saját ízlésemre alakítottam. A retek nagyon puha lesz a nagyon magas hőmérsékleten való sütéstől, és tök jól felveszi a fűszerek és a citromos vaj ízét. Bár ez elvileg egy meleg saláta, mi sokszor esszük gluténmentes kenyérrel is szendvicsként.
Sült retek saláta
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 18 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- kb 20 kisebb retek
- 5 evőkanál olaj
- 2 teáskanál só
- Bors, ízlés szerint
- Egy kis csokor friss kakukkfű
- 50 gramm laktózmentes vaj
- 1/4 citrom leve
- Mikrozöld (opcionális)
Elkészítés:
- A retkek levelét és végét levágjuk, majd megmossuk őket.
- Mindegyiket félbevágjuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük 230 fokra.
- A retkeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat a sót és a borsot, majd a vágott felükkel lefelé a sütőpapírra tesszük őket.
- Kb 18 percig sütjük.
- Miközben sül a retek a vajat felmelegítjük egy lábosban, és egy kis sót adunk hozzá. (Óvatosan, nehogy megkeseredjen)
- Miután felmelegedett levesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a citromlevet.
- Amikor a retek megsült ráöntjük a citromos vajat, és rámorzsoljuk a kakukkfüvet, még melegen tálaljuk.