A genovai pestot már akkor nagyon megszerettem, mikor először kóstoltam, de az elmúlt években nagyon ritkán csinálom a hagyományos változatát. Most pirított dióval készítettem el.
Nyáron a friss bazsalikom az egyik kedvenc fűszerünk. Így tavasszal elsőként nápolyi óriás levelű bazsalikomot vetettem, amiből idén már készült rengeteg bruschetta feltét, bazsalikomos málnaszörp, na meg persze pesto is.
Pirított diós - pestos spagetti
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 50 g friss bazsalikom levél
- 25 g dió + 1 maréknyi a tészta tetejére
- 1 tk só
- Bors, ízlés szerint
- 100 ml olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g gluténmentes spagetti
Elkészítés:
- A diót, durvára aprítjuk, és száraz serpenyőn, közepes hőmérsékleten néhány perc alatt világos aranyszínűre pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert nagyon keserű lesz. Majd hagyjuk, hogy kihűljön.
- A bazsalikomot, a 25 g pirított diót, a sót, a borsot és a fokhagymát aprítógépbe tesszünk, és összedolgozzuk, amíg egy „zöld lé” nem lesz belőle. (Csinálhatjuk mozsárban is, akkor a karunk is edződik. :))
- Ezután hozzáadjuk az olíva olajat is, és homogén pestová dolgozzuk.
- A tésztát megfőzzük, a zacskójára írt utasítások szerint, majd leszűrjük, és egy serpenyőbe tesszük.
- Ráöntjük a pestot, és óvatosan, de alaposan, hogy a tészta teljesen felvegye a pestot, beleforgatjuk.
- Tálaláskor megszórjuk a maradék pirított dióval.