Pekándiós pite
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Mennyiség: 6 főre (12 x 34 cm-es formát használtam)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 110 gramm barna rizsliszt
- 100 gramm mandulaliszt
- 50 gramm kókuszzsír
- 10 gramm kókuszvirágcukor
- 8 gramm lenmagliszt
- 50 ml víz
A töltelékhez:
- 260 gramm pekándió
- 7 - 8 nagy evőkanál juharszirup
- 2 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 24 gramm lenmagliszt
- 150 ml víz
Elkészítés:
- Először a tésztához a lenmaglisztből és a vízből lenmag tojást készítünk (8 gramm lenmag + 50 ml víz). A lisztet egy kisebb tálba tesszük, hozzáadjuk a vizet, és jól elkeverjük vele. Majd 5 percig állni hagyjuk, ezalatt kocsonyás állagúvá válik, mint a tojás.
- A liszteket egy tálban kimérjük, és jól elvegyítjük egymással.
- A kókuszvirgácukrot szintén a lisztes keverékhez adjuk.
- Ezután jöhet a kókuszzsír, amit jól beledolgozunk.
- Végül hozzáadjuk a lenmag tojást is, és ezzel sima tésztát gyúrunk.
- A tésztát munkalapra tesszük, és kb. 5 mm vastagra nyújtjuk (én egy 12 x 34 cm-es formát használtam).
- Ezután áttesszük a formába, és szép egyenletesen eligazítjuk benne.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig elősütjük.
- Amíg a pite sül, 200 gramm pekándiót megdarálunk, 60 grammot pedig késsel durvára vágunk.
- A lenmagtojást elkészítjük a töltelékhez is, a 24 gramm lenmagot, jól elkeverjük a 150 ml vízzel, és 5 percig állni hagyjuk.
- A darált pekánt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a folyékony állagú kókuszzsírt, a juharszirupot és a fahéjat, majd jól elkeverjük őket.
- Ezután alaposan belekeverjük a lenmagtojást. Végül pedig hozzáadjuk a durvára vagdosott pekándiót is.
- Miután letelt a 20 perc, a tésztát kivesszük a sütőből, és megtöltjük a töltelékkel. További 30 - 35 percig sütjük.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/pekandios-pite/