Gyerekkoromban nagyon szerettem reggelire zsemlét enni, mindig valami új variációt találtam ki, néha rántottát tettem bele, néha előző napról maradt csirkét vagy fasítot zöldéségekkel és sajttal. Bár már régen nem ettem “igazi” zsemlét, de ez a recept arra az időre emlékeztet, és mindig örömmel találok ki valami újabb feltétet.
Elég sok kísérletezésbe telt, mire sikerült igazán finom és jó állagú gluténmentes zsemlét csinálnom. A parmezán pedig nagyon feldobja az ízét, és sülés közben olyan illata van, hogy már alig várom, hogy az ember hajlamos lenne még elkészültük előtt kiszedni őket a sütőből, csak, hogy megehesse mindet, lehetőleg egyszerre.
A zsemlék frissen a legjobbak, mert másnapra kicsit kiszikkadnak. De ha másnap ennétek, akkor pár perc a sütőben vagy a mikróban csodát tesz velük.
Parmezános zsemle
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Mennyiség: 12 darab
Hozzávalók:
200 gramm gluténmentes liszt
160 ml laktózmentes tej
2 1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1tojás
2 evőkanál olíva olaj
50 gramm reszelt parmezán
oregánó, elhagyható
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát és a sót.
- A tojást villával felverjük egy kicsit, hozzáadjuk a tejet, olajat és parmezánt.
- Összekeverjük a lisztet a többi hozzávalóval.
- A tészta nagyon ragacsos lesz, nem kell tőle megijedni.
- Kanállal labdákat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
- 230 C fokos sütőben 15 percig sütjük, amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
Megjegyzés: Bár a zsemlék illata tényleg elképesztő, de mindig várjátok meg, hogy a gluténmentes kenyerek, sütik kihüljenek, ezeket nem szabad melegen megenni.