Mi mást hozhatott volna Nektek a blogra a Mikulás, mint mindenmentes házi szaloncukrot? 🙂
Nálunk a szaloncukor-készítés hagyomány. Amikor anyukám kicsi volt, a nagymamám minden évben házi szaloncukrot készített a karácsonyfára, amit aztán az ünnepig el is dugott anyukám és a nővére elől. Ők viszont egyszer megtalálták a konyhaasztal fiókjába rejtett édességet, amit úgy meg is dézsmáltak, hogy szinte semmi nem maradt belőle. Az üres papírokat viszont ügyesen visszacsomagolták, hogy ne látsszon a hiány. Ezt a cselt a mama olyan későn vette észre, hogy már nem volt ideje újat készíteni, így, mikor eljött a karácsony, kénytelen volt az üres papírokat feltenni a fára.
Mi már nem teszünk szaloncukrot a fára, inkább csak az ünnepi asztal része. Vagy épp ajándékba adjuk, mert a fűszeres forrócsoki mellett ez is nagyon jó opció ehető ajándéknak.
Tároljátok hűtőben, és evés előtt néhány perccel vegyétek ki, szerintem úgy a legfinomabb.
Mindenmentes házi szaloncukor
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 20 perc + 2 - 3 óra hűtés
Mennyiség: kb. 35 db
Hozzávalók:
A szaloncukorhoz:
- 325 gramm király (medjool) datolya
- 2 közepes narancs héja
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 50 gramm 70%-os étcsokoládé
A bevonathoz:
- 80 gramm nagyon jó minőségű 70%-os étcsokoládé
Elkészítés:
- A szaloncukor összes hozzávalóját aprítógépbe tesszük, és pár perc alatt egynemű masszává dolgozzuk benne.
- Ezután legalább 1 órára hűtőbe tesszük a szaloncukoralapot, hogy aztán könnyen dolgozhassunk vele.
- Miután kihűlt a massza, 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, amiket 4 cm hosszúra vágunk. Ha a kezünk melegétől megolvadnának, akkor tegyük őket vissza a hűtőbe 15 - 20 percre, mielőtt csokiba mártjuk.
- A bevonathoz az étcsokit egy kisebb lábosba tesszük, és nagyon alacsony hőmérsékleten felmelegítjük, vigyázva, ha ne melegedjen túl a csoki. (Nem szoktam mikróba tenni, mert nem tudom ellenőrizni a hőmérsékletet.) Nem is temperálom a csokit, az a tapasztalatom, hogy ha elég jó minőségű a csoki, és nem hevül túl, nem fehéredik ki.
- Ezután a szaloncukrokat egy hurkapálcára vagy villára tűzzük és a csokiba mártjuk, hagyjuk, hogy egy kicsit lecsöpögjenek, majd rácsra tesszük őket. Mikor elkészültünk, mehetnek a hűtőbe még 1 - 2 órára.
A csomagoláshoz:
A fehér csomagolóhoz sütőpapírt használtam, amit 14 x 10 cm-es téglalapra vágtam, először ebbe tekertem a szaloncukrokat, majd színes bonbonpapírral vontam be őket.