Ez a torta tényleg mennyei, az alapját az olasz Torta Paradiso receptjéből alakítottam át gluténmentessé. Az anekdota szerint, amikor egy úrhölgy először kóstolta a tortát, így kiáltott “Questa torta è un paradiso!” vagyis Ez a torta mennyei! (és most már mentes is! :D).
Eredetileg nincs benne töltelék, a tészta tetejét csak cukorral szórják. Én viszont nem tudtam ellenállni a friss málnának, ezért készítettem bele egy egyszerű málnás mascarponekrémet. A receptben fontos, hogy a hozzávalókat mind grammra mérjük, a tojást is. Ez elsőre macerásnak tűnhet, de ne ijedjetek meg tőle, nem az.
Mennyei málnás-mascarponés torta
Előkészítés: 30 perc
Elkészítés: 35 perc
Mennyiség: kb 8 szelet (20 cm-es tortaforma)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 69 gramm rizsliszt
- 48 gramm burgonyakeményítő
- 117 gramm vaj
- 117 gramm porcukor
- 27 gramm kristálycukor
- 55 gram tojássárgája
- 69 gramm egész tojás
- 3 gramm sütőpor
- 1 csipet só
- fél citrom héja
- fél rúd vanília
A krémhez:
- 250 gramm mascarpone
- 200 gramm málna
- 70 gramm cukor
Elkészítés:
- A lisztet, burgonyakeményítőt és a sütőport kimérjük, és egy tálba szitáljuk.
- A vajat a porcukorral, citromhéjjal és vaníliával robotgéppel habosra keverjük.
- Ezután 2 részletben hozzáadjuk a kimért tojássárgát, és azzal is jól kikeverjük.
- Egy másik tálba tesszük az egész tojásokat, csipet sót és kristálycukrot, és fehér habbá verjük. (kb 15-20 perc a gép erősségétől függően)
- A liszt felét, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a vajas keverékhez, és fakanállal óvatosan elkeverjük őket, hogy egyenletes masszát kapjuk. Majd a másik felét is belekeverjük.
- A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük a tésztát.
- 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb 30 - 35 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük)
- Miután elkészült hagyjuk rövid ideig a formában hűlni, majd kiöntjük belőle.
- A mascarponéból kiveszünk 50 grammot, és félretesszük.
- A maradék 200 grammhoz hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük benne. Nem szabad túl sokáig keverni, mert szétválik a víz és a tejes rész, és az egész krém "túrós" lesz.
- Ezután a málnát egy fakanállal a krémbe keverjük. (Én ezt is óvatosan csináltam, hogy a málna ne törjön össze)
- A tortát ketté vágjuk és belekenjük a krémet.
- A kivett 50 gramm mascarponéba belekeverünk egy evőkanál porcukrot, és a torta tetejére kenjük.
- Néhány szem málnával díszíthetjük.