• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Mennyei málnás-mascarponés torta

2018-06-13 Maresz

Ez a torta tényleg mennyei, az alapját az olasz Torta Paradiso receptjéből alakítottam át gluténmentessé. Az anekdota szerint, amikor egy úrhölgy először kóstolta a tortát, így kiáltott “Questa torta è un paradiso!” vagyis Ez a torta mennyei! (és most már mentes is! :D).

Eredetileg nincs benne töltelék, a tészta tetejét csak cukorral szórják. Én viszont nem tudtam ellenállni a friss málnának, ezért készítettem bele egy egyszerű málnás mascarponekrémet. A receptben fontos, hogy a hozzávalókat mind grammra mérjük, a tojást is. Ez elsőre macerásnak tűnhet, de ne ijedjetek meg tőle, nem az.

Print

Mennyei málnás-mascarponés torta

Előkészítés: 30 perc

Elkészítés: 35 perc

Mennyiség: kb 8 szelet (20 cm-es tortaforma)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 69 gramm rizsliszt
  • 48 gramm burgonyakeményítő
  • 117 gramm vaj
  • 117 gramm porcukor
  • 27 gramm kristálycukor
  • 55 gram tojássárgája
  • 69 gramm egész tojás
  • 3 gramm sütőpor
  • 1 csipet só
  • fél citrom héja
  • fél rúd vanília

A krémhez:

  • 250 gramm mascarpone
  • 200 gramm málna
  • 70 gramm cukor

Elkészítés:

  1. A lisztet, burgonyakeményítőt és a sütőport kimérjük, és egy tálba szitáljuk.
  2. A vajat a porcukorral, citromhéjjal és vaníliával robotgéppel habosra keverjük.
  3. Ezután 2 részletben hozzáadjuk a kimért tojássárgát, és azzal is jól kikeverjük.
  4. Egy másik tálba tesszük az egész tojásokat, csipet sót és kristálycukrot, és fehér habbá verjük. (kb 15-20 perc a gép erősségétől függően)
  5. A liszt felét, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a vajas keverékhez, és fakanállal óvatosan elkeverjük őket, hogy egyenletes masszát kapjuk. Majd a másik felét is belekeverjük.
  6. A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük a tésztát.
  7. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb 30 - 35 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük)
  8. Miután elkészült hagyjuk rövid ideig a formában hűlni, majd kiöntjük belőle.
  9. A mascarponéból kiveszünk 50 grammot, és félretesszük.
  10. A maradék 200 grammhoz hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük benne. Nem szabad túl sokáig keverni, mert szétválik a víz és a tejes rész, és az egész krém "túrós" lesz.
  11. Ezután a málnát egy fakanállal a krémbe keverjük. (Én ezt is óvatosan csináltam, hogy a málna ne törjön össze)
  12. A tortát ketté vágjuk és belekenjük a krémet.
  13. A kivett 50 gramm mascarponéba belekeverünk egy evőkanál porcukrot, és a torta tetejére kenjük.
  14. Néhány szem málnával díszíthetjük.

Kategóriák: Desszert Címkék: gluténmentes, málna

Previous Post: « Hideg levendulás sárgadinnye-krémleves
Next Post: Lenmagos – sajtos keksz »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes