Mindig is nagyon szerettem a mártogatósokat, az utóbbi időben viszont inkább a zöldséges, magkrémes vonal jön be a leginkább.
Hamarosan jön a tavasz, és a finom friss zöldségek, de addig is fagyasztott és konzerv változatból is nagyon finom mártogatósokat készíthetünk. Igaz nem annyi a vitamintartalmuk, mint a frisseknek, de a semminél több, és az influenza szezon közepén jól jön minden vitamin. 🙂
Gyorsan elkészíthetőek, és igazi közönségkedvencek. Ebben a bejegyzésben zöldborsó és fehébab hummus-t, meg kesukrémet készítettem. Próbáljátok ki őket!
Mártogatós válogatás
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
A borsó hummus-hoz:
- 200 g fagyasztott borsó
- 100 ml víz
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 ek citromlé
- 1 tk só
- 1/4 tk őrölt bors
- 2 ek olíva olaj
A fehérbab hummus-hoz:
- 1 konzerv fehérbab
- 1-2 tk fokhagymapor
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt kakukkfű
- 3 ek olíva olaj
A kesukrémhez:
- 200 g kesudió
- 1,5 dl víz
- 2 ek citromlé
- 1 tk só
- 1 tk fokhagymapor
- 2 tk mustár
- 1/2 tk füstölt paprika
Zöldségek, a mártogatáshoz. 🙂 pl.: uborka, sárgarépa, zellerszár, paprika
Elkészítés:
- A borsó hummus-hoz megdinsztejük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, és 2-3 percig tovább dinszteljük.
- Ezután hozzáadjuk a borsót 100 ml vízzel, és puhára pároljuk, majd levesszük a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.
- Miután lehűlt aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval, és pépesre aprítjuk. Ha úgy érezzük túl sűrű, adhatunk hozzá egy kis vizet.
- A fehérbabot egy szűrőbe öntjük és átmossuk, majd hagyjuk kicsit lecsepegni. Ezután aprítógépbe tesszük az összes hozzávalóval, és pürét készítünk belőle.
- A kesukrémhez a kesudiót aprítógépbe tesszük, és addig pépesítjük, amíg tészta állagú nem lesz. Ezután hozzáöntjük a víz felét, és tovább pépesítjük.
- Amikor felvette a vizet, hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és krémet készítünk belőlük.
- A zöldségeket csíkokra vágjuk, és a mártogatósokkal tálaljuk.