A mandulavaj az egyik legfontosabb hozzávaló, amit használok, amióta elkezdtem a gluténmentes diétát. Zabkásába, energiagolyóba, sütikbe teszek belőle, de néha csak eszem egy kanállal, mert úgy is nagyon finom.
Mivel a mandulavaj, csakúgy mint a mandulaliszt elég drága, úgy döntöttem, hogy magam készítem otthon, és csak a nyers mandulát szoktam megvenni. Így 40 – 50 %-kal jön ki olcsóbban, mintha megvenném a boltban a kész vajat, a mandula aktuális árától függően. Emelett tudom, hogy miből készült, és nincs benne semmi adalékanyag.
Mandualvaj
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 10 - 12 perc
Mennyiség: 200 gramm
Hozzávalók:
- 200 gramm mandula
- csipet só
Elkészítés:
- A mandulát 200 C fokos sütőben 10 percig pirítjuk. Én világosabban szeretem, de ha neked inkább a pirultabb mandula jön be, hagyd a sütőben 12 - 13 percre, tovább ne nagyon, mert akkor keserű lesz.
- Miután megpirult, megvárjuk míg kicsit kihül, és aprítóba tesszük.
- 10 - 12 percig aprítjuk, amíg krémes állagú mandulavajat kapunk.
- Egy tiszta üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk, néhány hétig eláll.