Amikor elkezdtem a gluténmentes diétát nem nagyon akartam belenyugodni abba, hogy nekem már nem lehet például fincsi rántott dolgokat enni. Próbálkoztam a gluténmentes panírmorzsákkal, de annyira egyik sem jött be, mert nagyon kiszárazadtak, és szinte már páncélt képeztek a husin vagy zöldségen.
A mandulaliszt azért lett a kedvencem, mert a természetes olajtartalma miatt elég szaftos, és nem szárad ki benne az étel. Hogy költségkímélő legyen a dolog, egész mandulát szoktunk venni, és azt őröljük lisztté aprítógépben.
Ahogy egyre többet foglalkoztatott az étel, és az egészségre gyakorolt hatása, úgy egyre fontosabb lett, hogy a lehető legjobbat együnk. Így megoldást akartam arra is, hogy lehetőleg ne bő olajban sült és tocsogó legyen az egész. Aztán rájöttem, hogy egyszerűen sütőben sütve, minimális olajjal is lehet tök jó “rántott” dolgokat csinálni. Az első ilyen próbálkozásom a mandulabundában sült cukkini volt, amihez bazsalikomos ketchupot csináltam mártogatósnak. Remélem nektek is ízleni fog.
Mandulabundában sült cukkini bazsalikomos ketchuppal
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 - 25 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 600 gramm cukkini
- 2 egész tojás
- 7 evőkanál rizsliszt
- 14 evőkanál mandulaliszt
- Só, ízlés szerint
A bazsalikomos ketchuphoz:
- 5 evőkanál ketchup
- 1 teáskanál bazsalikom
- Só, ízlés szerint
- Bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A cukkiniket megmossuk, a héját nem muszáj lehámozni, viszonylag kis darabokra vágjuk őket.
- A cukkinit nem szoktam megsózni, mert nagyon összevizesedik, és ledobja magáról a bundát.
- A 2 tojást egy tányérban felverjük, és hozzáadjuk a sót.
- A liszteket szintén kimérjük 1 - 1 tányérba.
- A cukkiniket beleforgatjuk először a riszliszte, majd a tojásba és végül a mandulalisztbe. A mandulalisztben ne tartsuk őket sokáig, mert nagyon sokat felvesznek.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a papírt enyhén beolajozzuk.
- A bepanírozott cukkiniket a tepsibe tesszük, és egy kis olajat permetezünk a tetejükre, hogy jobban barnuljanak.
- 20 - 25 percig sütjük őket, míg aranybarnák nem lesznek.