
Amíg nem tudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, szinte soha nem ettem mákos gubát, aztán kb. 2 évvel ezelőtt rátört, hogy muszáj gubát ennem. Azóta pedig rendszeresen készítek.
Pedig igazából a mákkal sokszor hadilábon állok, pl.: szeretem a mákos tésztát és a mákos gubát, de nem szeretem a mákkal töltött süteményeket. A dióval viszont fordítva van, nem szeretem a diós tésztát, viszont nagyon szeretem a dióval töltött sütiket. Ki érti ezt? 😀


A vaníliasodót tej- és tojásmentesen készítettem tápióka keményítővel, amit azért szeretek, mert nagyon jó pudig vagy sodó állagot tudunk vele elérni, és nincs semmilyen mellékíze.
A gubához pedig a Tibidabo Gluténmentes Pékség házi kiflijét használtam, ami gluténmentes, tej-, szója-, rizs- és kukoricamentes és vegán is.


Mákos guba vaníliasodóval
Nyomtatás PinHozzávalók
A gubához
- 4 db házi kifli szikkadt
- 500 ml kókusztej
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 4 ek porcukor
- 1 tk őrölt vanília
- 4 ek darált mák
A sodóhoz
- 400 ml kókusztej
- 1 tk őrölt vanília
- 2 ek porcukor
- 1 ek tápióka keményítő
Elkészítés
- A szikkadt kifliket vékony szeletekre vágjuk, és egy nagyobb tálba tesszük.
- A kókusztejet a vaníliával, 2 ek porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a narancshéjjal egy lábosba öntjük, és közepes hőmérsékleten felmelegítjük annyira, hogy a porcukor elolvadjon.
- A felmelegített tejet a felvágott kiflire öntjük, és hagyjuk, hogy jól beszívja.
- A mákot összekeverjük 2 ek porcukorral.
- A kifliből egy réteget teszünk egy tűzálló tál aljába, megszórjuk mákkal, majd még egy réteg kiflit teszünk rá, ezután újra jöhet a mák. Addig ismételjük, amíg el nem fogy a kifli, a tetejére végül mák kerül.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük
- Amíg sül a gubánk, előkészítjük a sodót.
- 350 ml kókusztejet egy lábosba öntünk, hozzáadjuk a porcukrot és az őrölt vaníliát. Közepes lángon felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon benne.
- A maradék 50 ml tejben csomómentesre keverjük a tápióka keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellet a többi tejhez öntjük.
- Ezután felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg sodóállagú lesz.
- A mákos gubát vaníliasodóval meglocsolva tálaljuk.